Δύο Κυπριόπουλα στην Νότιο Αφρική σαρώνουν παγκόσμια βραβεία στα Μαθηματικά


Δύο αδέλφια Κυπριόπουλα – τρίτης γενιάς - που ζουν στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής είναι ιδιοφυΐες  στα μαθηματικά, κινητές αριθμομηχανές, που σαρώνουν παγκόσμια βραβεία με την ευφυΐα που τους διακατέχει, ειδικά στους αριθμούς, προβάλλοντας την χώρα όπου γεννήθηκαν αλλά και την πατρίδα των γονιών τους, Κύπρο.
Πρόκειται για την Μιχαέλα, 11 χρόνων και τον Βασίλειο, 8 χρόνων με γονείς τους Μάριο Καπνιά από την Περιστερώνα, Πάφου και την Ανδριάνα Σάββα Καπνιά από την Λυσό της Πάφου.
Τα δύο παιδιά, από νωρίς έδειξαν την κλήση τους στα Μαθηματικά. Μετά από πολλούς διαγωνισμούς σε ολόκληρη την Νότιο Αφρική κατόρθωσαν να συγκαταλέγονται στην ομάδα 21 παιδιών που είναι εξαιρετικοί στα μαθηματικά και εκπροσωπούν την χώρα σε διάφορους διαγωνισμούς μαθηματικών ανά την υφήλιο.
Είναι άριστοι μαθητές και οι δύο στο  Thomas More College, καμάρι των δύο Κυπρίων γονιών αλλά και της κοινότητας που ζουν.
Πρόσφατα, τα δύο παιδιά μαζί με την εθνική τους ομάδα πήγαν στην Κίνα όπου σάρωσαν τα βραβεία από τους Κινέζους συνομήλικους τους. Το επόμενο ταξίδι τους θα είναι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, όπου θα συναγωνιστούν με άλλα παιδιά από διάφορες χώρες.
Για τα δύο Κυπριόπουλα, έχει γράψει επανειλημμένα ο Τύπος στην Νότια Αφρική. Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει ότι “η Μιχαέλα και ο Βασίλειος είναι γρήγοροι στα Μαθηματικά, απλά ως ένα φλας...”.
Σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον παππού τους στην Νότιο Αφρική, Μιχαήλ Σάββα Καμένο, αυτός μας εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τα εγγόνια του. “Ξεχωρίζουν από τα άλλα παιδιά. Είναι πολύ έξυπνα, αριστούχοι στο σχολείο, με πολλά ενδιαφέροντα. Οι γονείς τους κι εγώ είμαστε υπερήφανοι”.
Ο ίδιος, έφυγε από την Κύπρο για να εγκατασταθεί στην Νότια Αφρική το 1947 αλλά δεν ξεχνά την πατρίδα, και προσπαθεί μέσω των εγγονιών του να κρατήσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του.
“Γνωρίζουν Ελληνικά αλλά σπασμένα. Έχουν έρθει στην Κύπρο παλιά και σκοπεύουμε σύντομα να έρθουμε όλοι μαζί οικογενειακώς για διακοπές”.
Ο πατέρας Μάριος Καπνιάς, είναι έμπορος στο επάγγελμα και η μητέρα Ανδριάνα Σάββα Καπνιά, γυμνάστρια με δικό της γυμναστήριο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










959