Δυσδιάκριτες λεπτομέρειες της τεχνικής του El Greco έφερε στο φως το Ινστιτούτο Κύπρου


Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διάλεξη των ερευνητών του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) Νικόλα Μπακιρτζή και Ροπέρτου Γεωργίου με θέμα «Νέο φως σε πρώιμα έργα του El Greco».

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Ικυ, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών ψηφιακής απεικόνισης και καταγραφής, σε σειρά έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που χρονολογούνται πριν την αναχώρηση του για την Ισπανία στα τέλη του 1576.

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ψηφιακές εικόνες και βίντεο έργων, όπως η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», «Η Βάπτιση του Χριστού» και η «Άποψη του Όρους Σινά», που κυριολεκτικά φώτισαν δυσδιάκριτες λεπτομέρειες της τεχνικής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και της κατάστασης της συντήρησής τους.

Οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τις εντυπωσιακές δυνατότητες της εφαρμογής της τεχνολογίας οπτικοποίησης μετασχηματισμού αντανακλάσεων (Reflectance Transformation Imaging - RTI) στα έργα του El Greco. Η εν λόγω τεχνολογία βοήθησε στην καταγραφή της πλούσιας υφής των επιφανειών των ζωγραφικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκε για πρώτη φορά η εξέλιξη της τεχνικής του El Greco, στη χρήση των χρωμάτων μετά την μετακίνηση του από την Κρήτη στην Ιταλία, που υπολογίζεται το έτος 1567.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










199