ΕΔΟΝ: Η ειδική έκπτωση στα δίδακτρα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών


Μετά την Προοδευτική ΚΦ που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί ότι υπάρχει μείωση διδάκτρων στα ιδωτικά πανεπιστήμια και αναφέρεται σε έκπτωση και η ΕΔΟΝ μιλά για έκπτωση. Αναφέρει στη ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ:

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας σχετικά με την εξαγγελθείσα ειδική έκπτωση την οποία θα λάβουν οι φοιτητές των Iδιωτικών Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας, η έκπτωση θα φτάσει στο 10%, δίνοντας έτσι μια ανάσα στους φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στις οικογένειες τους. Είναι όμως την ίδια στιγμή, μια ανάσα η οποία όπως διαφαίνεται δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Η σχετική έκπτωση, συμβάλει στο ελάχιστο στις τσέπες των φοιτητών ενώ είναι ανώδυνη για τους ιδιοκτήτες.

Καλούμε τον Υπουργό αλλά και τους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όπως:

  • Μειώσουν περαιτέρω τα δίδακτρα σε τέτοια επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της μέσης κυπριακής οικογένειας. Στη δική μας αντίληψη, η μείωση θα πρέπει να φτάσει το ποσοστό του 30%, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στους υφιστάμενους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά και σε νέους φοιτητές να λάβουν ανώτατου επιπέδου μόρφωση.
  • Παραμείνουν ανεπηρέαστες οι υποτροφίες που δίνονται από πλευράςΠανεπιστημίων σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
  • Παραμείνει σταθερό το ύψος των διδάκτρων, χωρίς καμιά αύξηση, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14.
  • Η παρεχόμενη έκπτωση να μην επηρεάσει το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών.

Παράλληλα, καλούμε τα Πανεπιστήμια αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, να ενημερώσουν άμεσα όλους τους φοιτητές για την εξαγγελία και να δημοσιοποιήσουν τα δίδακτρα τα οποία θα καλεστεί να πληρώσει ο καθένας για τη νέα χρονιά.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η εξαγγελία του Υπουργού, αποτελεί ακόμη ένα βήμα για το οργανωμένο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ήταν μπροστάρης στον αγώνα για μείωση των διδάκτρων, μέσα από διαβουλεύσεις, μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς και άλλες πρωτοβουλίες όπως ήταν το μάζεμα χιλιάδων υπογραφών.

Τονίζουμε όμως πως η εξαγγελία αυτή, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και οι οικογένειες τους, μέχρι το τέλος».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










325