Εφορεία Λευκωσίας: Έτοιμα τα σχολεία για να υποδεχθούν μαθητές, και εκπαιδευτικούς


Με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας,Γιάννης Οικονομίδης της Σχολικής εφορείας ότι η  Εφορεία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καθ’ όλη  τη διάρκεια του καλοκαιριού, προέβη στις αναγκαίες συντηρήσεις και βελτιώσεις στα σχολεία της, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Ο κ. Οικονομίδης σημειώνει επίσης ότι ‘Φροντίσαμε να καθαριστούν οι κήποι και οι αυλές των σχολείων μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στο πράσινο και στο περιβάλλον γενικότερα.  Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος επισκεπτόμενος τα σχολεία μας, τα οποία διαθέτουν χώρους, στολίδι για την πρωτεύουσα»

Συνεχίζοντας αναφέρει:  .

«Κανένας βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, χρειάζονται να γίνουν ακόμα αρκετά.  Η προσπάθειά μας είναι καθημερινή, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων, και επιδιώκουμε τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μας μονάδων, γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών. Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτουμε τα παλαιότερα σχολεία της Κύπρου, τα οποία χρήζουν καθημερινής συντήρησης. Διαθέτουμε όμως και ένα σημαντικό αριθμό τεχνικών, οι οποίοι είναι καταρτισμένοι και προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους για επίλυση των προβλημάτων, που παρουσιάζονται στα σχολεία μας.

Οι εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης στο Λύκειο Ακρόπολης έχουν ολοκληρωθεί και  αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα σχολεία της πρωτεύουσας. Σύντομα αρχίζουν και οι εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης του ιστορικότερου σχολείου της πατρίδας μας, του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε για άλλη μια φορά στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, ο οποίος προώθησε το θέμα και επιτέλους  μετά από μεγάλες προσπάθειες της Εφορείας, κατά τα τελευταία χρόνια,  η αναβάθμισή του αποτελεί γεγονός. Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε παράλληλα όλες τις διευθύνσεις και το προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για την αμοιβαία συνεργασία και στήριξη.

΄Ενα άλλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, είναι η αναβάθμιση της αυλής των δύο ακριτικών Σχολείων, Λυκείου και Γυμνασίου Παλουριώτισσας. Η δαπάνη θα καλυφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από  πόρους της Σχολικής Εφορείας.

Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 θα γίνει επέκταση του κτηρίου του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, ώστε να καλυφθούν οι κτηριακές ανάγκες του, λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών, καθώς και η αναβάθμιση της αυλής των Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα, με δαπάνη του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου, στον οποίο εκφράζουμε για άλλη μια φορά τις θερμές μας ευχαριστίες.  Αναμένεται επίσης η έναρξη των εργασιών της αντισεισμικής αναβάθμισης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας ΚΒ΄, μετά από χρόνια προσπαθειών.

Η Υγειονομική Επιθεωρήτρια της Εφορείας, προέβη στη λήψη δειγμάτων νερού, τα οποία ελέχθησαν από το Κρατικό Χημείο, ώστε πριν από την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία μας να είναι καθόλα έτοιμα.   Η Υπηρεσία, φρόντισε επίσης όλα τα βιβλία να μεταφερθούν από την Αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα σχολεία μας.

Από την προηγούμενη σχολική χρονιά, στην Εκπαιδευτική μας Περιφέρεια  λειτουργεί ακόμα ένα νέο Νηπιαγωγείο, το Γ΄ Καϊμακλίου, το οποίο έχει καλύψει της ανάγκες της περιοχής. Παρόλες τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και η Σχολική μας Εφορεία, γνωρίζοντας ότι το μέλλον ενός τόπου, εξαρτάται σημαντικά από την Παιδεία, συνεχίζουμε να επενδύουμε σ’ αυτή με κάθε τρόπο.  Λειτουργήσαμε το 2013-14 το Νηπιαγωγείο «ΕΛΕΝΕΙΟΝ», με δικούς μας πόρους, το οποίο είναι ολοήμερο και φοιτούν σ’ αυτό 25 παιδάκια.   Η ενέργειά μας αυτή συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των μαθητών και του Δημοτικού Σχολείου «ΕΛΕΝΕΙΟΝ».

Στην Εκπαιδευτική μας Περιφέρεια κατά τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 13 Νηπιαγωγεία (4 απ’ αυτά ως προαιρετικά ολοήμερα και αυτά είναι τα Νηπιαγωγεία Αγίου Ανδρέα, Αγίου Κασσιανού, ΕΛΕΝΕΙΟΝ και Φανερωμένης), 21 Δημοτικά Σχολεία (9 απ’ αυτά ως προαιρετικά ολοήμερα και αυτά είναι τα Δημοτικά, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Κασσιανού, ΕΛΕΝΕΙΟΝ, Α΄ & Β΄ Καϊμακλίου, Γ΄ Καϊμακλίου, Γ΄ Παλουριώτισσας και Φανερωμένης) και 7 Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, 2 Κρατικά Ινστιτούτα (ΚΙΕ Λυκείου Παλουριώτισσας και Λυκείου Ακρόπολης) καθώς και το Μουσικό Σχολείο στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.  Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται περίπου στα περσινά επίπεδα, 2285 θα φοιτήσουν στα Γυμνάσια/ Λύκεια, και 2272 στα Δημοτικά, ενώ στα  Νηπιαγωγεία παρατηρείται μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, στα Νηπιαγωγεία μας θα φοιτήσουν 681 παιδάκια.

Στα Σχολεία μας φοιτούν αρκετά παιδιά, που χρήζουν βοήθειας, μετά από την οικονομική κρίση. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, προσφέρει δωρεάν συσσίτιο σε μεγάλο αριθμό παιδιών και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το μεγάλο ενδιαφέρον της. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή Φανερωμένης καλύπτει δωρεάν το συσσίτιο για τους μαθητές του Γυμνασίου Φανερωμένης, τους οποίους ευχαριστούμε, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που συνεισφέρει στη δωρεάν παροχή συσσιτίου. Ευχαριστίες εκφράζουμε και στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος καλύπτει τη δαπάνη για την παροχή δωρεάν συσσιτίου σε σημαντικό αριθμό παιδιών, που έχουν ανάγκη.  Ευχαριστίες εκφράζουμε και στο Sophia Foundation, το οποίο ενέταξε στο πρόγραμμά του «Μαγειρεύω και Προσφέρω», πέντε από τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία μας και έτσι οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν καθημερινά μαγειρευτό φαγητό από τα χέρια των μαμάδων τους. Επίσης η Εφορεία παρέχει δωρεάν συσσίτιο σε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και ιδιαίτερα στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Η Εφορεία μας, παρέχει υποτροφίες σε σημαντικό αριθμό αποφοίτων της, βοηθώντας τους  να συνεχίσουν τις σπουδές τους.  Υπό τις σημερινές συνθήκες ο ρόλος μας καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός. Προκηρύξαμε ήδη υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν απόφοιτοι των Λυκείων της Εκπαιδευτικής μας Περιφέρειας.

Τέλος θα θέλαμε να ευχηθούμε σε  όλους, Καλή Χρονιά.  Με την προσπάθεια όλων μας, οι στόχοι θα επιτευχθούν για άλλη μια φορά για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας γενικότερα.

Η Εφορεία Λευκωσίας θα συνεχίσει το πολύπλευρο έργο της, δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, γιατί ο στόχος είναι ένας.  Το καλό της Παιδείας μας, πάνω στην οποία, κτίζεται το μέλλον της πατρίδας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










191