Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Μνημονίου και της Τρόικας πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές


Εκατοντάδες άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί στην οδό Λεωνίδου μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών της ΕΛΔΥΚ και ακολούθως πορεύτηκαν προς το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γύρω στις 10:30 π.μ οι μαθητές είχαν φτάσει στη συμβολή των λεωφόρων Βύρωνος και Νεχρού, η οποία περνά μπροστά από τη Βουλή. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κιγκλιδώματα που έχει τοποθετήσει εδώ και μέρες η Αστυνομία περιορίζοντας την πρόσβαση στο κτίριο της Βουλής και κρατώντας πανό στα ελληνικά και τα αγγλικά που έγραφαν «Κάθαρση στο διαβρωμένο σύστημα», «Καταστρέψατε το μέλλον και τα όνειρά μας», “Your mistake our future” και “Troika go home”, φώναξαν συνθήματα όπως «Έξω η Τρόικα από την Κύπρο», «Ο λαός απαιτεί τους προδότες φυλακή», καθώς και συνθήματα εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ακολούθως, οι μαθητές πορεύτηκαν διαμέσου της Λεωφόρου Βύρωνος προς το Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιώντας στάση έξω από το Σπίτι της ΕΕ, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της Τρόικας και της ΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας η Αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά προβαίνοντας στις απαραίτητες ρυθμίσεις για διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε στο μεταξύ παραταχθεί γύρω από το κτίριο της γερμανικής Πρεσβείας στην οδό Νικηταρά, δεδομένου του ότι η Πρεσβεία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι διαδηλωτές.

Στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο οι μαθητές έφτασαν  γύρω στις 11:15 π.μ. Συγκεντρώθηκαν στην πύλη εισόδου του Προεδρικού όπου κρέμασαν πανό και συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Τρόικας, των πολιτικών και των τραπεζιτών ζητώντας επίμονα την τιμωρία όσων ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας.

Αρκετοί μαθητές σκαρφάλωσαν στα κάγκελα του Προεδρικού και μερικοί από αυτούς πέταξαν πορτοκάλια και πλαστικά μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν παραταγμένοι εντός του Προεδρικού Μεγάρου. Άλλος μαθητής έκαψε γερμανική σημαία.

Μετά από μισή ώρα περίπου οι μαθητές πορεύτηκαν προς την πύλη εξόδου παρά την πλατεία Κυριάκου Μάτση όπου συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Μνημονίου και της Τρόικας και υπέρ της ενότητας του λαού.

Γύρω στις 12:00 η διαδήλωση την οποία διοργάνωσαν φοιτητές και η ΕΣΕΜ Λευκωσία  διαλύθηκε ειρηνικά

 

ΠΕΟΜ:Η μαθητιώσα νεολαία βρέθηκε μπροστάρης

Για την εκδήλωση η ΠΕΟΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίινωση :
"Ως ΠΕΟΜ χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στη Λευκωσία που βρέθηκαν στους δρόμους σήμερα διαδηλώνοντας ενάντια στην Τρόικα και τις επιβουλές της. Οι μαθητές με μαζικότητα, παλμό και μαχητικότητα βροντοφώναξαν «Έξω η Τρόικα από την Κύπρο» και «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα».

Αψηφώντας τις απειλές που εκτόξευσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του στα σχολεία για απουσίες και αποβολές, η μαθητιώσα νεολαία βρέθηκε μπροστάρης στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση. Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα ότι πιο συντηρητικού υπάρχει σ' αυτό τον τόπο. Αντί να χαιρόμαστε που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η μαθητιώσα νεολαία μας, αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία από τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, απειλεί με απουσίες και αποβολές! Αίσχος και ντροπή! Η ιστορία θα σας προσπεράσει κύριοι του Υπουργείου Παιδείας. Κι εσάς και το συνάφι σας.

Αλήθεια, όταν την περίοδο της ΕΟΚΑ οι μαθητές πρωτοστατούσαν στον αγώνα με μαχητικές διαδηλώσεις, τους έβαζαν απουσίες; Κι αν τους έβαζαν απουσίες, οι μαθητές έμεναν φοβισμένοι κι απαθείς στα σχολεία τους; Αυτά να μας τα απαντήσουν οι καθηγητές μας! Καλούμε τους καθηγητές μας και τους διευθυντές μας, αντί να μπαίνουν εμπόδιο στην κινητοποίηση των μαθητών, να έρθουν μαζί μας στον αγώνα. Τους αφιερώνουμε το σύνθημα «ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΛΕΜΑ, ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ»! Μαζί, θέλουμε και τους γονείς μας και όλο το λαό μας!

Οι ΕΣΕΜ Λευκωσίας και Λεμεσού που καλούν στις κινητοποιήσεις, είναι κι αυτές εκλεγμένες από τους μαθητές, όπως και η ΠΣΕΜ. Άρα οι εκδηλώσεις στις οποίες καλούν τους μαθητές είναι καθόλα νόμιμες! Καλούμε την ηγεσία της ΠΣΕΜ, να τοποθετηθεί και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών της, αφού όλοι μας ήδη ζούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές μας και οι οικογένειες τους. Ήδη, κάποιοι δεν έχουν λεφτά για να φάνε και ούτε οι γονείς τους λεφτά για βενζίνη να τους φέρουν στο σχολείο.

Ραντεβού, αύριο στους δρόμους της Λεμεσού! Ραντεβού στους αγώνες όλων των μαθητών για το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173