Εκετέρωθεν βολές για τη μη χρηματοδότηση της Σχολής Επιστημών - Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα


Έκπληξη και απογοήτευση εξέφρασαν βουλευτές για τη μη ύπαρξη επαρκών κονδυλίων από το κράτος για χρηματοδότηση της ίδρυσης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσα στη Λάρνακα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι όπως πληροφορήθηκαν σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας δεν δύναται να δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το κονδύλι για τη χρηματοδότηση και ίδρυση της σχολής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας.

Διερωτήθηκε πως γίνεται το κόστος με την προηγούμενη Σύγκλητο και σήμερα με την καινούρια Σύγκλητο να έχει τόσο μεγάλη απόκλιση και να ζητείται από το κράτος σήμερα, η συνεισφορά πέραν των 83 εκατομμυρίων ευρώ. Διερωτήθηκε επίσης πως είναι δυνατό το έργο να ήταν προηγουμένως υλοποιήσιμο και σήμερα να μην είναι.
Ανέφερε ότι αρχικά τους είχε λεχθεί από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές ότι το ποσό που θα απαιτείτο από το κράτος ήταν περίπου της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, πρόσθεσε, είναι τεράστια η απόκλιση με ποσό πέραν των 83 εκατομμυρίων.
Διερωτήθηκε πώς προέκυψαν σήμερα αυτά τα ερωτήματα και γιατί πάντα προκύπτουν όταν πρόκειται για τη Λάρνακα.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπουργική απόφαση για να υλοποιηθεί το έργο, όπως γνωστοποιήθηκε και σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε πάραυτα, με επιστολή, το θέμα να συζητηθεί κατεπειγόντως παρουσία του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένονται άμεσες απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών για το θέμα.
Για κοροϊδία προς του Λαρνακείς σε σχέση με την ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.
«Εξαγγέλλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον διαψεύδει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πρόκληση για τους Λαρνακείς είναι πλέον αφόρητη», ανέφερε.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, από το 2014 μέχρι και λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές του 2018, εξήγγειλε τρεις φορές την ίδρυση της σχολής επιστημών και τεχνολογίας της θάλασσας στη Λάρνακα. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας τον Δεκέμβρη του 2018, το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει το έργο.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην περίπτωση γενικότερα των εξαγγελιών του για έργα στη Λάρνακα ξεπερνά τον προηγούμενο κακό εαυτό του, τον ταυτισμένο με τα ανυπόληπτα δεσμεύομαι», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, το 2017 πομπωδώς πήγε στη Λάρνακα και μαζί με τον κ. Βύρα εξήγγειλε τη δημιουργία αυτής της σχολής. Τώρα, πρόσθεσε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τη σχολή γιατί στοιχίζει  100 εκ. ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι δεν έχει τόσα λεφτά για να κάνει αυτό που εξήγγειλε τρεις φορές  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι στην Επιτροπή ανακοινώθηκε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που λέει ότι δεν μπορεί να δώσει τα λεφτά, κάτι που αφήνει εκτεθειμένο το Πανεπιστήμιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










416