Έξι προτάσεις της Προοδευτικής ΚΦ για ελαφρύνσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με επιστολή της προς το Συμβούλιο Πανεπιστημίου Κύπρου, τη  Σύγκλητο Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρυτανικό Συμβούλιο, η Προοδευτική ΚΦ εισηγείται ελαφρύνσεις στους φοιτητές, λόγω της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην Κύπρο. Η Προοδευτική κάνει τις εξής έξι εισηγήσεις. 

Θέμα: Εξελίξεις στην οικονομία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Προοδευτική Κ.Φ, με την παρούσα επιστολή θέλει να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση της στο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πανεπιστημίου Κύπρου  και τις κρίσιμες στιγμές που διανύει, μετά και την καταστροφική συμφωνία της Τρόικα και της Κυβέρνησης. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει απολέσει σοβαρό ποσοστό από το αποθεματικό του κεφάλαιο κάτι το οποίο θα δυσχεράνει την μετέπειτα του λειτουργία.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, αφού εκτιμούμε ότι οι συνέπειες της προβλεπόμενης ύφεσης που θα ακολουθήσει, θα κληθούν να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα τους καλούμε σε κοινή πορεία πάλης για να σταματήσουμε το δρόμο στη λιτότητα και την ύφεση.  

 

Αγαπητοί κύριοι,

Τούτες τις κρίσιμες ώρες δεν μπορεί το βλέμμα μας να μην είναι στραμμένο στη νέα γενιά του τόπου. Με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας προς όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα στη νέα γενιά, σας προσκομίζουμε με την παρούσα επιστολή μερικά από τα άμεσα αιτήματα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή κατάσταση που περιήλθε η κάθε οικογένεια της Κυπριακή κοινωνίας.

1. Άμεση μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών κάτι που θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους νέους να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Επίσης θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι η μείωση θα γίνει και για τους υφιστάμενους φοιτητές.

2. Άμεση λειτουργία και επέκταση του φωτοαντιγραφικού κέντρου του πανεπιστήμιου, με αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων για αντιγραφή συγγραμμάτων. Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστήμιου Κύπρου που έχουν εκπονήσει συγγράμματα, ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους φοιτητές, να επιτρέψουν τη δωρεάν αντιγραφή τους και παραχώρηση τους στους φοιτητές.

3. Κατάργηση του τέλους για έκδοση βεβαίωσης σπουδών, πιστοποιητικού φοίτησης και αναλυτικής βαθμολογίας. Οι μεταφράσεις των κειμένων να γίνονται δωρεάν.

4. Επέκταση των εστιών του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο θα περιορίσει το κόστος φοίτησης. Έχουμε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί στην παρούσα φάση η ολοκλήρωση της νέας βιβλιοθήκης ή αν πρέπει να ανασταλεί η ολοκλήρωση της μέχρι τα οικονομικά δεδομένα να το επιτρέψουν.

5. Ξεκάθαρη τοποθέτηση των Πρυτανικών Αρχών της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ενάντια στην όποια προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων.

6. Τερματισμός της όποιας συζήτησης για επιβολή τέλους χρήσης στους χώρους στάθμευσης, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και απόφαση για καμία αύξηση του ενοικίου στις εστίες.

Με εκτίμηση

Απόστολος Τσακιστός

Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ  Πανεπιστημίου Κύπρου»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127