Ελένη Δημητρίου: Τα δύο προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσει το νέο Λανίτειο Λύκειο


 Η φύλαξη του νέου ενοποιημένου Λανιτείου Λυκείου και η μη ύπαρξη χώρου εκδηλώσεων (κλειστής Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης) είναι δύο από τα προβλήματα  που ίσως αντιμετωπίσει το σχολείο κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του. Αυτό αναφέρει στο Paideia-News η Διευθύντρια του σχολείου Ελένη Δημητρίου.  

Απαντώντας σε ερώτηση του Paideia-News,  ποια είναι τα προβλήματα εκείνα που πιθανόν να φέρνει η ιδέα της ενοποίησης των δύο λυκείων και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει ως διευθύντρια του σχολείου η κ. Δημητρίου μας είπε.

«Η ενοποίηση δύο σχολείων δεν είναι ένα εγχείρημα που έχει ξαναδοκιμαστεί στην κυπριακήεκπαίδευση ώστε να  υπάρχει σχετική εμπειρία, η οποία να λειτουργεί καθοδηγητικά.  Ένα πρόβλημα είναι η ενοποίηση του σχολείου στις συνειδήσεις μαθητών και γονιών, η εγκατάλειψη της ταυτότητας Λανίτειο Λύκειο Α’ και Λανίτειο Λύκειο Β’, ώστε το νέο σχολείο να αποκτήσει νέα ταυτότητα και κατ’ επέκταση την αναγκαία συνοχή.  Επιδιώκουμε να είμαστε ένα σχολείο, έχουμε μία ταυτότητα, την ταυτότητα του Λανιτείου Λυκείου. Αυτό θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και είναι αναγκαία η συμβολή καθηγητών και γονιών. 

Είναι και τα δύο ιστορικά σχολεία, γίνεται όμως μια νέα αρχή και πρέπει να στηθεί σε σωστές βάσεις ούτως ώστε το σχολείο να αποκτήσει σύντομα ομοιογένεια και συνοχή. Αυτό θα επιτευχθεί με το να αναμειχθούν οι μαθητές, όπως και έχουν αναμειχθεί. Σε όλα τα τμήματα θα υπάρχουν μαθητές και του ενός και του άλλου σχολείου. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην υπάρχουν κανενός είδους διαχωρισμοί. Είμαστε όλοι μαθητές ενός σχολείου, που μέχρι τώρα ήμαστε συγκάτοικοι περίπου στην ίδια αυλή και τώρα θα συνυπάρχουμε στις ίδιες τάξεις. Έχουμε τόσες πολλές κοινές ταυτότητες ώστε δεν πρέπει να λειτουργήσει αρνητικά η προηγούμενη ταυτότητα του ενός και του άλλου σχολείου, για να συντηρηθεί μια αντιπαλότητα, που μπορεί να υπήρχε κατά διαστήματα στο παρελθόν, όπως είναι φυσιολογικό μεταξύ εφήβων.

Σοβαρό πρόβλημα θα παρουσιάζεται και κατά τις συγκεντρώσεις των μαθητών και την πραγματοποίηση ενδοσχολικών εκδηλώσεων, επετειακών ή άλλων, διότι δυστυχώς το Λανίτειο, το ιστορικότερο σχολείο της πόλης και το δεύτερο αρχαιότερο της Κύπρου, απομένει από τα ελάχιστα εκπαιδευτήρια της Κύπρου και των τριών βαθμίδων που δεν διαθέτει Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης.  Το υπάρχον θέατρο είναι μικρής χωρητικότητας – ούτε τους μισούς μαθητές του σχολείου δεν μπορεί να φιλοξενήσει. 

Επομένως, δύο από τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το νέο λύκειο δεν προκύπτουν από τη δημιουργία του, αλλά είναι διαχρονικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το Λανίτειο.  Αυτά επαναλαμβάνω είναι η φύλαξή του και η ύπαρξη χώρου εκδηλώσεων (κλειστής Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης).  Η ύπαρξή τους θα μεγεθύνει υπαρκτά προβλήματα του Λανιτείου. Η συγκυρία της ενοποίησης επιβάλλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε να οι αρμόδιοι ενσκήψουν στα προβλήματα αυτά για την τροχιοδρόμηση άμεσα και αποτελεσματικά της ενδεδειγμένης λύσης τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189