Έντονος προβληματισμός γονιών-φοιτητών για την πολύπλοκη διαδικασία εγγραφής στα ΑΕΙ Ελλάδας


Τέρψα Κωνσταντινίδου: Έχουμε προβεί σε αρκετές ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, όμως, απ' ότι μας εχει λεχθεί, πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Χάγης την οποία υπογράψαμε

 Έντονος προβληματισμός που φθάνει και σε απόγνωση επικρατεί στις τάξεις των γονιών, αλλά και των φοιτητών που εξασφάλισαν θέση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της Ελλάδας. Υπάρχουν δύο στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά φέτος. 

Το πρώτο είναι το οικονομικό αφού απαιτούνται για 7 έγγραφα χαρτόσημα των 5 ευρώ  (σύνολο 35 ευρώ).

Το δεύτερο και κυριότερο είναι η υποχρέωση του γονιού ή του φοιτητή να προσέλθει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά  για την επισημείωση, που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της σύμβασης της Χάγης (APPOSTILLE). Το πρόβλημα είναι ότι μόνο στη Λευκωσία και στη Λεμεσό υπάρχουν γραφεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα όσοι κατάγονται ή διαμένουν στις άλλες πόλεις ή επαρχίες να υποχρεωθούν θα μεταβούν ή στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό για αν διευθετήσουν το θέμα .

Για όσα χρειάζονται από το Υπουργείο Παιδείας, οι ενδιαφερόμενοι θα αποτείνονται στα επαρχιακά γραφεία του ΥΠΠ.  

Κληθείσα να σχολιάσει τα πιο πάνω, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου ανέφερε στο Paideia-News ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας για εφαρμογή της πιο πάνω διαδικασίας, η Υπηρεσία Εξετάσεων έκανε αρκετές προσπάθειες, για να αποφευχθεί η εφαρμογή της και να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι. Το θέμα τέθηκε επίσης και στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, εκπροσώπων της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και υπηρεσιακών του ΥΠΠ, με τον Έλληνα υπουργό Παιδείας και άλλους παράγοντες. «Μας εισηγήθηκαν αποταθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και αν συμφωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να γίνει διευθέτηση. Από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία μας κατέστησαν σαφές ότι εφόσον η Κύπρος και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Σύμβαση της Χάγης είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν».

 Επίσης η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να σταλεί κατάλογος από το Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου (Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με βεβαίωση για την καταγωγή όλων των γονέων όλων των φοιτητών, ώστε να μην χρειάζονται οι υποψήφιοι να εξασφαλίσουν καινούργιες βεβαιώσεις καταγωγής με πρωτότυπες υπογραφές, πλην όμως  το Υπουργείο Δικαιοσύνης  για τη διαδικασία (APPOSTILLE) ζητά ξεχωριστές βεβαιώσεις με πρωτότυπες υπογραφές.  

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156