Επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα η Τρόικα


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- Εμπειρογνώμονες της τρόικας των διεθνών δανειστών θα επιστρέψουν στην Κύπρο σήμερα Τρίτη για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού, ανακοίνωσε ψες ο Γιέρκ Άσμουσεν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα μεταβεί  στην Κύπρο", είπε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Είναι μια τεχνική αποστολή που θα πρέπει να κατανοήσει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης".

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν χθες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο έως το τέλος Μαρτίου, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η διάσωση αυτή δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Σε ανακοινωθέν για την Κύπρο που εξέδωσε ψες το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές και τις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Το Eurogroup επανέλαβε την ετοιμότητά του να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Το Eurogroup έχει ενημερωθεί ότι η προκαταρκτική εργασία για ολοκλήρωση ενός Μνημονίου έχει προχωρήσει και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή του πλαισίου κατά του "ξεπλύματος βρόμικου χρήματος" από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επισπεύσουν την εργασία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική ενσωμάτωση του προγράμματος το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










194