Επτυχής η Ημερίδα: Μέθοδοι και στρατηγικές πλοήγησης στον κόσμο της νεοελληνικής γλώσσας


H Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα Μέθοδοι και στρατηγικές πλοήγησης στον κόσμο της νεοελληνικής γλώσσας, η οποία απευθυνόταν σε φιλολόγους. Η Ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία και επαναλήφθηκε το Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014, στο Παράρτημα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λεμεσό. Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν 75 φιλόλογοι στη Λευκωσία και 51 στη Λεμεσό.

Η Ημερίδα είχε ως βασικό στόχο την εξοικείωση των φιλολόγων με ποικίλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και στρατηγικές διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας. Το Πρόγραμμα  περιελάμβανε σύντομη εισαγωγική ομιλία από την κ. Γεωργία Κούμα, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων και Σύνδεσμο Επιθεωρήτρια για το μάθημα της Γλώσσας και εισήγηση από την ακαδημαϊκό κ. Μαίρη Κουτσελίνη, Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του  Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα Αναλυτικά Προγράμματα και Δείκτες Επάρκειας. Στην εισήγησή της η κ. Κουτσελίνη, αφού αναφέρθηκε στην πτώση των επιπέδων γλωσσομάθειας η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, εστίασε στην ανάγκη σαφούς καθορισμού δεικτών γλωσσικής επάρκειας, των χαρακτηριστικών δηλαδή που πρέπει να έχει κάθε μαθητής/τρια, όταν τελειώνει συγκεκριμένη σχολική τάξη (από την Προδημοτική μέχρι και το Γυμνάσιο-Λύκειο).  Στη  συνέχεια, οι φιλόλογοι συμμετείχαν σε βιωματικά  εργαστήρια, τα οποία οργάνωσαν τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση, ως εξής:

Α) Τεχνικές Συλλογικής Επαναδιατύπωσης Γραπτού Κειμένου Μαθητή /τριας - Κώστας    

     Κωνσταντίνου, Γιώργος Ορφανίδης

Β) Διδασκαλία γραμματικού φαινομένου - Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους

Γ) Διδασκαλία συντακτικού φαινομένου - Μαρία Στεφάνου, Μαρία Κυπριανού-Λεοντή

Δ) Επεξεργασία/συνεξέταση κειμένων – λειτουργική γραμματική- Βασιλική Παπαδάκη

Ε) Προώθηση του 1ουστόχου της χρονιάς «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ» μέσα από

    διάφορα κειμενικά είδη - Παναγιώτα Χρυσοστόμου-Παπακώστα

Στη συνέχεια, μία εκπρόσωπος από κάθε εργαστήριο παρουσίασε στην ολομέλεια τα πορίσματα των εργασιών τους.

Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία, αφού οι συμμετέχοντες φιλόλογοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την ευκαιρία που είχαν να ενημερωθούν για τις νέες προσεγγίσεις στο αντικείμενο της νεοελληνικής γλώσσας, αλλά και για το γεγονός ότι έλαβαν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια  στα πλαίσια των οποίων, εκτός από το θεωρητικό υπόβαθρο που παρουσιάστηκε, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε πρακτικές εφαρμογές και να προβληματιστούν επί τούτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











178