Έτσι θα δοθούν οι 100 επιπλέον θέσεις εισακτέων και οι 200 με μετεγγραφές στο Παν. Κύπρου


Εκατόν επιπλέον θέσεις εισακτέων και 200 θέσεις από μετεγγραφές φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα προσφέρει για το νέο ακαδημαϊκό έτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτό, με την προϋπόθεση ότι δε θα μειωθεί το ψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου.  Την απόφαση ανακοίνωσαν ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε κοινή διάσκεψη Τύπου.  

Ο Υπουργός Παιδείας

Μιλώντας πρώτος, ο υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε σε τον Πρύτανη Χριστοφίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα, παρόλο που δεν θεωρεί ότι είναι αίτημα. Το «αίτημα» είπε ο κ. Κενεβέζος ήταν να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών με την προϋπόθεση ότι αυτό δε θα δημιουργούσε πρόσθετο οικονομικό κόστος  στον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στο «αίτημα» των μετεγγραφών Κυπρίων που φοιτούν στο εξωτερικό και αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδά τους είπε ότι επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, πολλά ποσά θα μείνουν στον τόπο μας για την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας.

Τα κριτήρια του Πανεπιστημίου

Με τη σειρά του, ο Πρύτανης Χριστοφίδης αφού ανακοίνωσε την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις 100 επιπλέον θέσεις εισακτέων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 και τις 200 θέσεις για μετεγγραφές Κυπρίων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την προσπάθειά του, που είχε αποτέλεσμα να εξαιρεθεί ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου από το κούρεμα. Τον ευχαρίστησε επίσης  για το γεγονός ότι θα συνεχιστούν τα αναπτυξιακά έργα στην πανεπιστημιούπολη όπως η Βιβλιοθήκη.

Οι 200 θέσεις από μετεγγραφές

Αναφερόμενος στις 200 επιπλέον θέσεις με μετεγγραφές  από το εξωτερικό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το επίπεδο του Πανεπιστημίου. Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί για τις μετεγγραφές είναι να μην ανατραπεί η λογική των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Δηλαδή θα γίνει δεκτή η αίτηση του φοιτητή λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό που εξασφάλισε στις Παγκύπριες. Δηλαδή, αν με το βαθμό των Παγκυπρίων μπορούσε τότε να κερδίσει τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα του δοθεί και τώρα. Επίσης θα ληφθεί υπόψη και η επίδοσή του στο πανεπιστήμιο που φοιτά τώρα. Στόχος,τόνισε ο κ. Πρύτανης είναι να διατηρηθεί το ψηλό επίπεδο του Πανεπιτημίου.

Για μετεγγραφές από ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση αφήνοντας ωστόσο ένα μικρό παραθυράκι για το μέλλον.  

Για τις 100 θέσεις

Απαντώντας ερώτηση μας, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι Σχολές και Τμήματα, στα οποία θα δοθούν οι 100 επιπλέον θέσεις, είπε θα προηγηθεί χαρτογράφηση και έρευνα εργασίας και μετά να γίνει η κατανομή. Αυτό σημαίνει ότι ίσως μερικά τμήματα να μην έχουν καμιά αύξηση θέσεων.  

Συνεχίζοντας είπε ότι ήδη υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και φοιτητές που σπουδάζουν στην Βρετανία και στη Γαλλία που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση πως θα καλυφθεί το κόστος για τους νέους φοιτητές είπε ότι μέρος θα πληρωθεί από ιδία έσοδα και ενώ επισήμανε ότι έγιναν εξοικονομήσεις κονδυλίων.   

Ο κ. Χριστοφίδης αποκάλυψε επίσης  ότι η προσπάθεια εισροής κονδυλίων μέσω ερευνητικών προγραμμάτων έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα και ευχαρίστησε όσους εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση.   

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










240