Ευρωπ. Πανεπιστήμιο: Επιτυχία σημείωσε η Β΄ Ημερίδα Δημόσιας Υγείας για ανισότητες στη δημ. υγεία


Η Β΄ Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αφιερώθηκε στις ανισότητες στη δημόσια υγεία, ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Όπως άλλωστε αναφέρθηκε από την υπεύθυνη της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας Δρ Μαρία Κολιού, η εξελισσόμενη επιδημία του ιού Έμπολα αποτελεί άμεση συνέπεια των ανισοτήτων στην υγεία. Συγκεκριμένα, μια πάθηση που επί πολλές δεκαετίες παρέμενε στο περιθώριο λόγω της ενδημίας της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος απέκτησε παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβολή με τη διασπορά της σε υπηκόους ανεπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου:

«Το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας περιέλαβε εισηγήσεις σχετικές με την επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και την εισαγωγή του γενικού σχεδίου υγείας, όπου αναπτύχθηκαν οι ανησυχίες των διαφόρων φορέων για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Επιπλέον, παρατέθηκαν για πρώτη φορά αναλυτικά ερευνητικά δεδομένα για τις ανισότητες στη φροντίδα υγείας στην Κύπρο, με έμφαση στα άτομα με κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα, σε μετανάστες, σε ηπατοπαθείς και σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του προσκεκλημένου ομιλητή και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας Δρ  Ι. Κυριόπουλου για την αθέατη πλευρά της καμπύλης Preston. Όπως σχολίασε, η σχέση κατά κεφαλή εισοδήματος και προσδόκιμου ζωής δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες οικονομικής - διοικητικής οργάνωσης και κουλτούρας την τροποποιούν συνεχώς.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού συμμετείχαν άνω των 250 συνέδρων από όλα τα επαγγέλματα υγείας και άλλες σχετικές με τη δημόσια υγεία υπηρεσίες παρακολούθησαν τις εργασίες της εκδήλωσης. Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή. Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών. Η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας αποτελεί πλέον μια παράδοση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης του ιδρύματος.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει από το 2012 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη δημόσια υγεία, το οποίο από το 2014 προσφέρεται πλέον και εξ αποστάσεως, με αναγνώριση ισοτιμίας από το ΚΥΣΑΤΣ και τον ΔΟΑΤΑΠ. Από το πρόγραμμα έχουν ήδη αποφοιτήσει άνω των 100 φοιτητών που ήδη εργοδοτούνται στο χώρο της δημόσιας υγείας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










113