Φοιτητές του Πανεπ. Κύπρου έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας Morpheus Cup


Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι συμμετέχοντες στο Διεθνή Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας «Morpheus Cup», που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στο Συνεδριακό Kέντρο New Kirchberg στο Λουξεμβούργο, μεταξύ 19-20 Μαΐου 2015. Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους συμπεριλαμβάνονταν και οι φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Κανάρης και Κωνσταντίνα Φωτιάδου, με επικεφαλής στην αποστολή την κα Δόξα Κωμοδρόμου. Οι φοιτητές αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την όλη διοργάνωση, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη εκ μέρους της Κύπρου στην ιστορία του θεσμού.

Oι δυο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου πέρασαν στον τελικό του Διαγωνισμού “MorpheusCup”, καταθέτοντας την καινοτόμo πρότασή τους στον τομέα  “Mobility” για ανακύκλωση ποδηλάτων, εξασφαλίζοντας συμμετοχή εκπροσώπησης της Κύπρου μεταξύ άλλων 17 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν υποβάλει τις ιδέες τους πέραν από 60 χώρες. Τα προτεινόμενα έργα έπρεπε να παρουσιάζουν (teaser slideshow) μια απλή λύση τύπου ψηφιακής προσέγγισης (diruptive digital approach) σε ένα πρόβλημα δημοσίου ενδιαφέροντος, ενώπιον διεθνούς επιτροπής κριτών.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός συμπεριελάμβανε πολλές ενδιαφέρουσες δοκιμασίες όπως να δοθούν απαντήσεις σε διάφορα πεδία γνώσεως σε πολύ περιορισμένο χρόνο (τεχνολογία, ιστορία, γεγονότα, κ.λπ), παράδοση ειδικών έργων/σεναρίων (π.χ. αν ζούσατε στον Άρη, με πιο τρόπο θα επικοινωνούσατε με τη Γη χωρίς να χρησιμοποιήσετε λέξεις παρά μόνο ένα γραφικό σε χαρτί ή αν ήσασταν προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας με πιο τρόπο θα αλλάζατε προς το καλύτερο την ομάδα σας χρησιμοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία κ.λπ). Η όλη διαδικασία είχε την υφή διασκεδαστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε μια άρτια οργανωμένη αίθουσα χωρητικότητας πέραν των 250 ατόμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να μιλήσουν με άλλους διαγωνιζόμενους άλλων Πανεπιστημίων και Οργανισμών και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το μέλλον της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, τα μέλη των ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου ICT Spring Europe (http://www.ictspring.com) στο περιθώριο του διαγωνισμού. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε κατά τις ίδιες μέρες στο Λουξεμβούργο. Έλαβαν μέρος περίπου 4.000 start-ups, οργανισμοί/επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ψηφιακή καινοτομία και το μάρκετινγκ, όπως και επενδυτές από 62 περίπου χώρες.  Η Κυπριακή αποστολή -σε αυτό το πλαίσιο- έλαβε μέρος σε πέντε διαφορετικά εργαστήρια (workshops), ενώ επισκέφθηκε διάφορα περίπτερα χωρών ή ομάδων, ανταλλάζοντας ιδέες και σκέψεις πάνω σε πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις.

Χορηγοί της  εκπροσώπησης της Κύπρου στο Διεθνή Διαγωνισμό “Morpheus Cup” ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










116