Φωνάζουν οι Τούρκοι για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Ρεπούση. Επανέρχεται ο διωγμός των Ελλήνων


«Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα...»
Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Γεώργιου Μπαμπινιώτη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου το βιβλίο που θα διδάσκεται από τη νέα σχολική χρονιά έχει τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου και είναι των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι.Κολιόπουλου, Ιακ.Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χ.Μηνάογλου και Αθ.Καλιανιώτη. Χαρακτηριστική η δήλωση του , κ. Μηνάογλου: «Το νέο βιβλίο κάνει τον Έλληνα α αισθάνεται καλά που είναι Έλληνας».

Στο νέο βιβλίο, η φράση της Ρεπούση διαμορφώθηκε ως εξής : «Oι Tούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, ικετεύοντας για μια θέση στα συμμαχικά πλοία».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας,της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία, το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο εισηγήθηκε την εκτύπωση και αποστολή του στα δημοτικά σχολεία.

Με δεδομένο ότι έχουν δημοσιευθεί τα προγράμματα σπουδών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού και γυμνασίου, εκτός από αυτό της Ιστορίας, ο υπουργός Παιδείας, της Ελλάδας Γ.Μπαμπινιώτης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποφάσισαν από κοινού την εκτύπωση και τη διανομή του νέου βιβλίου, προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στα σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα βιβλία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η αλλαγή του βιβλίου προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία και σε δημοσίευμά της η Milliyet.αναφέρει: «Βρικολάκιασε το πνεύμα πολέμου στο γείτονα. Στο νέο βιβλίο ιστορίας υπάρχουν πολύ βαριές διατυπώσεις αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Σμύρνη», Ταυτόχρονα σημειώνει ενοχλημένη πως ο «συνωστισμός» αντικαταστάθηκε με το «διωγμό» των Ελλήνων.

Σημειώνεται ότι η Μαρία Ρεπούση, στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι υποψήφια βουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


115