Γ. Ελεγκτής προς Καδή (2): Σας παραπέμπω στον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη


Τίποτε εμπιστευτικό δεν υπήρχε στο περιεχόμενο της επιστολής σας

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας στη δεύτερη επιστολή του Υπουργού Παιδείας ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2016 αναφέρει:
«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σε απάντηση της χθεσινής επιστολής σας με αρ. 15.49.08 σας πληροφορώ ότι η ταυτάριθμη επιστολή μας με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2016 δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά που παραδόθηκε στο γραφείο σας. 

2. Η 66η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2011 το Ψήφισμα A/66/209 «Η προώθηση της αποτελεσματικότητας, του απολογισμού, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης μέσω της ενίσχυσης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων Ελέγχου (ΑΙΕ)» Το πιο πάνω ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποτελεί την κατάληξη των προσπαθειών του Διεθνούς Οργανισμού των Ανωτάτων Ιδρυμάτων Ελέγχου (INTOSAI) να ενισχύσει την ανεξαρτησία και τη θέση των ΑΙΕ με επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη της Διακήρυξης της Λίμα του INTOSAI, επί των Κατευθυντηρίων Γραμμών για τις Αρχές που διέπουν τον Έλεγχο και της Διακήρυξης του Μεξικού, για την ανεξαρτησία των ΑΙΕ. Στη Διακήρυξη της Λίμα καταγράφεται ρητά το δικαίωμα των ΑΙΕ να δημοσιοποιούν σημαντικά ευρήματα τους κατά τη διάρκεια του έτους [Σημ.1:The Supreme Audit Institution shall also be empowered to report on particularly important and significant findings during the year]. Στη δε Διακήρυξη του Μεξικού ομοίως καταγράφεται η αρχή ότι τα ΑΙΕ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα και υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα ευρήματα τους. [Σημ.2: Core principles on SAI Independence are the following: ……- The rights and obligation to report on their work, -Τhe freedom to decide the content and timing of audit reports and to publish and disseminate them].

3. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να σας παραπέμψω στον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη ο οποίος με σαφήνεια εξήγησε ότι προς αποφυγή καταχρήσεων, πρέπει η λογοδοσία να γίνεται «παρόντων πάντων των πολιτών». Αυτό ως απάντηση στα επιχειρήματα σας ότι δήθεν η εκ μέρους μας δημοσιοποίηση των θέσεων μας συνιστά μια διαδικασία «αμφισβήτησης για το ρόλο που επιτελούν οι δημόσιοι αξιωματούχοι».

4. Η Υπηρεσία μας συνειδητά επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για ένα τόσο σοβαρό θέμα, για το οποίο για σειρά ετών υπήρχε πλήρης άρνηση από το Υπουργείο σας να ασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ναι, η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών είναι το μόνο εργαλείο που έχει στα χέρια της μια Υπηρεσία που δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, και της οποίας η βασική αποστολή είναι να διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο και να ενημερώνει τους πολίτες για τα ευρήματα της. 

5. Έχω σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο εκ μέρους σας χαρακτηρισμός της επιστολής σας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2016 ως «Εμπιστευτικής» δεν συνιστούσε κατάχρηση του όρου αυτού. Τίποτε εμπιστευτικό δεν υπήρχε στο περιεχόμενο της. Απλώς η πράξη σας εκείνη συμβάδιζε με την όλη προσέγγιση του Υπουργείου σας, επί σειρά ετών, στο θέμα αυτό, να υιοθετεί πρακτικές που παρέμεναν πλήρως αδιαφανείς. Εν πάση περιπτώσει, διαφωνούμε πλήρως με την προσέγγιση σας ότι, επειδή εσείς χαρακτηρίσατε μια επιστολή σας ως «Εμπιστευτική», οφείλαμε και εμείς να χαρακτηρίσουμε ανάλογα τη δική μας επιστολή, με μόνο τελικό αποτέλεσμα, να παραμείνουν οι πολίτες στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τους όρους εργασίας 12.000 υπαλλήλων του Κράτους.

6. Καταλήγοντας υπογραμμίζουμε ότι, όπως όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα Ελέγχου, ως θέμα αρχής και δέσμευσή μας, θα εξακολουθήσουμε να προάγουμε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, ως ενδείκνυται και όπως πράττουμε πάντοτε, ώστε ο φορολογούμενος πολίτης να ενημερώνεται για τα θέματα που τον αφορούν και για τον λόγο αυτό η παρούσα επιστολή δίδεται επίσης στη δημοσιότητα. 

7. Η ουσία του θέματος έχει ήδη καλυφθεί στις προς εσάς επιστολές μας και με τη δημόσια ανακοίνωση μας της 18ης Ιουλίου 2016, η οποία επισυνάπτεται για εύκολη αναφορά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186