Γ. Χατζηπέτρου: Οι αποκοπές στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου ξεπέρασαν τα 2 δις


    Οι αποκοπές στους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στην περίοδο της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ και ξεπέρασαν το 30% του μισθού τους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΔΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σημειώνοντας πως ο κάθε υπάλληλος, δημόσιος ή ιδιωτικός, θα πρέπει να λαμβάνει εισόδημα που να του επιτρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ υπό τον κ. Χατζηπέτρου επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη γενική απόφαση του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε αρχικά πως η συνάντηση ήταν ουσιαστικά φιλοφρονητικής φύσεως, κατά την οποία του έχουν επιδώσει τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου, στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών και γνωρίζει προ πολλού τα θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Υπηρεσία και τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε δεν συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα τεθούν στη μεικτή επιτροπή προς συζήτηση», είπε, και απαντώντας συγκεκριμένα στο ποια είναι αυτά τα θέματα είπε πως, μεταξύ άλλων, είναι η υποστελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η απουσία συνταξιοδοτικού συστήματος για τους νεοσεισερχόμενους, και πολλά άλλα.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένη η ΠΑΣΥΔΥ με την πορεία επαναφοράς των προσαυξήσεων και αποπαγοποίησης των προαγωγών, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως η στρέβλωση ήταν η παγοποίηση των προσαυξήσεων. «Με βάση τις πρόνοιες του Νόμου που έχουν παγοποιηθεί, προβλέπεται ότι από φέτος θα σταματούσε η αποπαγοποίηση. Από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περίοδο της κρίσης, έχουν αποκοπεί από τους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ένα ποσό πέραν των 2 δις ευρώ, και αυτό έγινε μόνο από τους Δημόσιους Υπάλληλους», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως ο στόχος ήταν να γίνονταν μειώσεις στο πολλαπλάσιο και στον ιδιωτικό τομέα κάτι που «στέγνωσε» την αγορά.
Ο κ. Χατζηπέτρου λέγοντας πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο κα ιδιωτικό τομέα πρέπει να αμείβονται κανονικά, σημείωσε πως το αυτό που έσωσε τη χώρα το 1974 ήταν οι σοφές νομοθεσίες που έγιναν τότε, και διασφάλισαν τις θέσεις εργασίας.
Όπως είπε αυτό δεν έγινε και στην παρούσα φάση, όπως εισηγήθηκε η ΠΑΣΥΔΥ, με αποτέλεσμα σήμερα οι αποκοπές στο Δημόσιο αγγίζουν το 30% και στον ιδιωτικό ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι επιδιώξεις της ΠΑΣΥΔΥ ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως η ΠΑΣΥΔΥ θέλει απλώς να λειτουργεί η Δημόσια Υπηρεσία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εξυπηρετεί τους πολίτες και γιατί είναι αυτή που υλοποιεί τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί η Συντεχνία με όλους του υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας, είπε πως δεν συνηθίζουν κάτι τέτοιο. «Εμείς μάθαμε να κινούμαστε στους μηχανισμούς», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον κατώτατο μισθό, είπε πως υπάρχουν αρμοδιότεροι γι' αυτό το θέμα. «Εμείς λέμε ότι ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να παίρνει το μισθό που να του επιτρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση, και ότι δίνει πρέπει να παίρνει», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










250