Γενικό Σχέδιο Υγείας και κερδοσκόποι


ΤΟΥ ΞΕΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Οι πολίτες της Κύπρου που πληρώνουν τα πιό ακριβά φάρμακα της Ευρώπης  και σχηματίζουν τις μακρύτερε ουρές για σκοπούς δευτεροβάθμιας  περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία,πληροφορούνται ότι στον τομέα της  υγείας συμβαίνουν  μιζαδόρικα πράματα και θαύματα. Ο τέως βουλευτής και σημαίνων στέλεχος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο τομέας της υγείας  καταδυναστεύεται από κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Υποστήριξε δε ότι το χάος που επικρατεί σήμερα θα εξαλειφθεί με την εισαγωγή του πολυπόθητου Γενικού Σχεδίου Υγείας, ΓΕΣΥ, που φιλοδοξεί να προσφέρει σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλο τον πληθυσμό. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση φρενάρει την υιοθέτηση του ΓΕΣΥ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για να μπούν στο παιγνίδι οι Ασφαλιστικές Εταιρείες.

 Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε αν οι εν λόγω καταγγελίες είναι βάσιμες ή όχι. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βάσει του Τροικανού Μνημονίου το ΓΕΣΥ θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του 2015 καθώς το υφιστάμενο σύστημα πνέει τα λοίσθια και τη νύμφη την πληρώνουν τα μη προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού.

Η εξαγγελία του ΓΕΣΥ έγινε το 1992 από την κυβέρνηση Βασιλείου. Δυστυχώς όμως, το ΓΕΣΥ κατέστη σύγχρονο  Γεφύρι της Άρτας γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις το μεταχειρίζονταν σαν παίγνιο στα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα με τραγικό αποτέλεσμα η Κύπρος εν έτει 2014 να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης που δεν διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπό τη σκιά των αυτών των οδυνηρών πραγματικοτήτων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αντικρύσει το μείζον θέμα του ΓΕΣΥ με τη δέσουσα σοβαρότητα αφήνοντας το έξω από ιδιοτελή συμφέροντα.Το πολυτιμότατο αγαθό της υγείας δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κάθε λογής γεράκια της κερδοσκοπίας. Ιδιαίτερα σε τούτη την αδυσώπητη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της λαικής εξαθλίωσης, οποιαδήποτε προσπάθεια για εμπλοκή του ΓΕΣΥ στα γρανάζια Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι πλείστες των οποίων αποτελούν τραπεζική προέκταση, θα αποτελέσει απάτη σε βάρος του λαού. Ήδη η κοινωνία πληρώνει πανάκριβα το  Τραπεζικό έγκλημα το οποίο συνετελέσθη από τα γεράκια του εύκολου πλουτισμού στα οποία έκαναν πλάτες αχρείοι πολιτικοί και πολιτειακοί καιροσκόποι. Ας συνειδητοποιήσουν, λοιπόν, οι πολιτικοί ταγοί με πρώτους τους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ότι ο τόπος δεν αντέχει ούτε άλλο Μαρί, ούτε άλλο οικονομικό έγκλημα, ούτε οποιεσδήποτε καμουφλαρισμένες συνταγές που θα θέσουν τον ζωτικό τομέα της υγείας έρμαιο στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου.                                      Η Κυβέρνηση έχει υπέρτατο χρέος να επιταχύνει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση της υφιστάμενης μελέτης η οποία τυγχάνει της έγκρισης των Κοινωνικών Εταίρων αλλά και της Τρόικας, ώστε στα τέλη του επόμενου έτους να ξεκινήσει μια νέα εποχή στο χώρο της υγείας προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Ο κατακρεουργημένος λαός δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσει νέα εγκλήματα σε βάρος του, ειδικότερα όταν πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας.

*Αρχισυντάκτης Εργατικής Φωνής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213