Για το Μάρτιο παραπέμπει το Eurogroup τις αποφάσεις για την Κύπρο


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- Με τη νέα Κυβέρνηση θα υπογραφεί το μνημόνιο δήλωσε και επίσημα ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ, ο οποίος τοποθέτησε την υπογραφή του προγράμματος τον Μάρτιο.Παράλληλα, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός μίλησε για «στενή παρακολούθηση» του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέχρι και την περίοδο της υπογραφής του μνημονίου.

Στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup, o Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε τους ομολόγους για την πορεία υλοποίησης που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα, ενώ δεν έγινε διεξοδική συζήτηση αφού απουσίαζε ένα σημαντικό μέρος του κυπριακού μνημονίου, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωικού τομέα.

«Καλωσορίσαμε την πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε από την Κύπρο για την υλοποίηση των σημαντικών ζητημάτων για τα οποία η Τρόικα και οι κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο διαγνωστικός έλεγχος για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει.Σημαντική ήταν και η αναφορά του ότι η τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιοποιηθεί μετά την υπογραφή του μνημονίου υπό το φως όπως τηρήθηκε με τα προηγούμενα μνημόνια.

Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «σε αυτή τη βάση θεωρήσαμε ότι η στόχευση της συμφωνίας επί ενός προγράμματος μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εθνική ιδιοκτησία» (του προγράμματος).

«Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι η τελική συμφωνία επί ενός προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο», πρόσθεσε.Όπως είπε, η περίοδος αυτή παρέχει την ευκαιρία «για στενή παρακολούθηση» του πλαισίου κατά του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος και του φορολογικού πλαισίου καθώς και της εφαρμογής τους.

Κάλεσε τέλος την Τρόικα και τις κυπριακές αρχές να κάνουν πρόοδο στην οικοδόμηση του προσχεδίου του Μνημονίου Συναντίληψης. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για το Ευρώ Όλι Ρεν περιορίστηκε να αναφέρει ότι έγινε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό αίτημα για οικονομική στήριξη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177