Γονείς Μέσης: Απογοήτευση και προβληματισμός για τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων


Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων ανακοινώνει ότι:

«Μετά και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018, επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη, απογοήτευση και τον έντονο προβληματισμό της που για μια ακόμη χρονιά αποτύχαμε αφού ο μέσος όρος των περισσότερων μαθημάτων είναι το 10 ή κάτω από τη βάση.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα αποτελέσματα είναι πολύπλευρα αλλά το κυριότερο είναι ότι η  εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είτε έχει αποτύχει η δεν εφαρμόζεται σωστά

Από την έναρξη της σχολικής Χρονιάς, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία είχε θέσει σε όλες τις συναντήσεις αλλά και στις επιτροπές που συμμετέχει, τους προβληματισμούς και τις απόψεις της για όλα τα θέματα που ταλανίσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κυρίως για τη σωστή προετοιμασία των τελειόφοιτων μαθητών μας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Διαφωνούμε κάθετα και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι εξετάσεις τετραμήνων θα λύσουν το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν τα παιδιά και τις σχολικές μονάδες σε ασφυκτικά και επικίνδυνα χρονοδιαγράμματα με αρνητικές επιπτώσεις.

Έντονους προβληματισμούς θέτουμε στο Υπουργείο Παιδείας  όσον αφορά τη δίκαιη αντιμετώπιση των ανεξεταστέων μαθητών μας. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι παιδαγωγικά ορθό ένας μαθητής ο οποίος έχει μείνει ανεξεταστέος να καλείται τηλεφωνικά την μια μέρα και να του ανακοινώνεται ότι την άλλη μέρα θα πρέπει να παρακαθήσει σε ανεξετάσεις. Με τα στενά περιθώρια που υπάρχουν (δυο μέρες) ο μαθητής πιθανόν να υποχρεωθεί να παρακαθίσει 2 μαθήματα σε μία μέρα. Αφού ο συγκεκριμένος μαθητής για ένα χρόνο δεν έχει αφομοιώσει την διδακτέα ύλη, πως μπορεί σε μία μέρα να καλύψει την ύλη και να παρακαθίσει σε εξετάσεις; Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας ο ανεξεταστέος μαθητής δικαιούται ενισχυτική διδασκαλία. Γιατί το ΥΠΠ δεν πήρε τα απαραίτητα μετρά έτσι ώστε να δοθεί σε αυτούς τους μαθητές τα ίδια δικαιώματα;

Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό ότι για κάποια μαθήματα η  διδακτέα ύλη ήταν πολύ μεγάλη. Προειδοποιήσαμε π.χ. για τη Φυσική, που παρόλο ότι δόθηκαν 2 μονάδες επιπλέον λόγω του λάθους που υπήρχε στο εξεταστικό δοκίμιο, ο μέσος όρος της Φυσική έχει μειωθεί. Όταν όμως η Συνομοσπονδία διαμαρτυρόταν, οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα αποτελέσματα τους έχουν διαψεύσει.

Σαν Οργανωμένοι Γονείς στηρίζουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αρκεί να γίνει σωστά, να δοθεί το σωστό περιεχόμενο, να γίνουν όλα τα προαπαιτούμενα και να ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος σε κάθε μέτρο που εφαρμόζεται.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε για μια ακόμη φορά, να δοθεί ένας χρόνος αναβολή της εφαρμογής των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ούτως ώστε να διορθωθούν αδυναμίες των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, να γίνουν οι αλλαγές στη διδακτέα ύλη και να εφαρμοστούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181