Γυμνάσιο Ακροπόλεως: Συμβολή στη 40χρονη ζωή και προσφορά του


ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ*  

Το Γυμνάσιο Ακροπόλεως - αρχικά, και μέχρι το 1986, Β΄ Γυμνάσιο Ακροπόλεως- συμπλήρωσε το έτος που μας πέρασε (2014) σαράντα χρόνια ζωής και προσφοράς!

Δέχθηκε τους πρώτους μαθητές του στις 21 Νοεμβρίου1974, μέσα στις εξαιρετικά τραγικές καταστάσεις, που δημιούργησε στον τόπο μας η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Γράφει, σχετικά, το Ημερολόγιο του Σχολείου: «Πέμπτη, 21η Νοεμβρίου 1974: Ήρχισε σήμερον την λειτουργίαν του το Β΄Γυμνάσιον Ακροπόλεως εις οίκημα της Αγγλικής Σχολής, εν Λευκωσία, με Γυμνασιάρχην

τον κ. Κωνσταντίνον Λ. Καραγιάννην...».

Η ίδρυσή του, πέρα από τις άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, που εξυπηρετούσε, είχε και ένα διπλό συμβολισμό:

Από τη μια μεριά, δηλαδή, απαντούσε στον Τούρκο εισβολέα ότι, ως λαός, δεν τα βάζουμε κάτω και δεν αποδεχόμαστε την κατοχή και τη διαίρεση της νήσου μας.

Από την άλλη, διατράνωνε τη θέληση και την πίστη μας για απελευθέρωση, δικαίωση και επιβίωση στη γη τούτη των πατέρων μας!

Πολύ ορθά λέχθηκε ότι «καμιά σημαία δεν κυματίζει, αν δεν φυσάει ούριος άνεμος, αλλά και κανείς δεν δημιουργεί, αν δεν έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια»!

Και ακριβώς, το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, που δημιουργήθηκε, και «ανδρώθηκε», μέσα στις φοβερές δυσκολίες των σαράντα τούτων δίσεκτων χρόνων της εισβολής, ακολουθώντας και τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη, πως «αν δεν υψώσεις το ένα σου πόδι πάνω από τη γη, δεν θα μπορέσεις ποτέ να χορέψεις πάνω της!», ανασκουμπώθηκε αποφασιστικά από την αρχή και, κόντρα στον Τούρκο εισβολέα, αλλά και στις άλλες αντιξοότητες της καθημερινότητας και της σημερινής δεινής οικονομικής κρίσης, σταθερά και με συνέπεια μορφώνει και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας, συντηρεί καθημερινά στις ψυχές τους την πίστη για την απελευθέρωση, αλλά και ανανεώνει στις καρδιές τους τις ελπίδες για ένα ευτυχέστερο μέλλον του λαού και της πατρίδας μας!

Προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι, αν όλοι εμείς, οι σημερινοί σκυταλοδρόμοι και συνεχιστές του λαμπρού του εκπαιδευτικού έργου, θεωρούμε ως ιδιαίτερη καύχηση και ως εξαιρετική υπερηφάνεια το γεγονός ότι έχουμε το προνόμιο, και την τιμή, να υπηρετούμε σ` αυτό, τούτο οφείλεται βασικά σε όλους εκείνους, που με πολλή αγάπη εργάσθηκαν για την ίδρυση και λειτουργία του, αλλά και στήριξαν το έργο του, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, η Εκκλησία και οι κατά καιρούς Καθηγητές, Μαθητές, Σύνδεσμοι Γονέων και το Γραμματειακό και άλλο Βοηθητικό Προσωπικό. Βαθιά τους ευχαριστούμε!

Προπάντων, ακόμη, οφείλεται στους σκληρούς αγώνες των κατά καιρούς Διευθυντών, που στα σαράντα τούτα χρόνια κράτησαν, σταθερά και με συνέπεια, αναμμένους τους φανούς! Κι αλήθεια, πόσο δίκαιο έχει εδώ ο λαός,

όταν παραγγέλλει:

«Να ευγνωμονείς τη φλόγα

για το φως της!

Να μην ξεχνάς, όμως, και το

φανοστάτη,

που στέκεται στη σκιά με

σταθερή υπομονή»!

Και οι φανοστάτες του Γυμνασίου Ακροπόλεως είναι, κατά σειρά, οι Κωνσταντίνος Καραγιάννης (1974-78 και 1983-85), Γεώργιος Χατζηνικολάου (1978-83), Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (1985-87), Βάσος Χριστοδούλου (1987-88), Ανδρέας Αγαθοκλέους (1988-89), Θάσος Σοφοκλέους (1989-92), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (1992-96), πατήρ Αντώνιος Καλογήρου (1996-98), Γεώργιος Σταυρινός (1998-99), Σωτήρης Παύλου (1999-2001), Κώστας Κυριακίδης (2001-02), Φωτεινή Θεμιστοκλέους (2002-2004) Συμεών Λοΐζου (2004-05), Δέσποινα Φαντίδου (2005-06), Ιφιγένεια Νικολαϊδου (2006-08), Νίκη Μαυροκορδάτου (2008-09), και Αθηνά Παπαδημητρίου (2009-11). Ολόθερμα τους ευχαριστούμε!

Εκφράζω, επ’ ευκαιρία, τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας προς την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας για την έκδοση του ωραίου Ημερολογίου 2015, μαζί με τις ευχαριστίες μας τόσο για τη φιλοξενία που μας προσφέρει σ` αυτό, όσο γενικότερα και για την όλη αγάπη και το όλο ενδιαφέρον της προς το Σχολείο μας.

Διαβεβαιώνω, τέλος, ότι το Γυμνάσιο Ακροπόλεως θα συνεχίσει και κατά το νέο έτος 2015 να επιτελεί το επίπονο εκπαιδευτικό του έργο, με αποκλειστικό πάντοτε γνώμονα το καλό των μαθητών του!

Εύχομαι σε όλους καλή και καρποφόρα τη νέα χρονιά, με την πατρίδα μας σύντομα ελεύθερη και δικαιωμένη!

*Διευθύντρια

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228