Η Ακαδημία Αθηνών παρουσίασε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας


ΑΘΗΝΑ- Η Ακαδημία Αθηνών τόλμησε και μας παρουσίασε το χρηστικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο έχει ως στόχο να περιγράψει τη γλώσσα και όχι να τη ρυθμίσει. Το λεξικό στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αναπτύσσοντας περίπου 75.000 λήμματα και παρουσιάζει την ελληνική γλώσσα στη σημερινή δυναμική της μορφή. Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφονται και επεξηγούνται 5.000 νεολογισμοί.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, υπεύθυνος του εγχειρήματος κρατούσε ως μαέστρος την μπαγκέτα, συντονίζοντας τους δεκάδες επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στην δημιουργία του λεξικού.

Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισήμανε ότι το εγχείρημα δεν θα ερχόταν σε πέρας αν δεν είχε την αμέριστη συμπαράσταση των κ.κ. Γρηγορίου Σκαλκέα, Νικολάου Ματσανιώτη, Βασιλείου Πετράκου, αλλά και της συμβουλευτικής επιτροπής, στην οποία άνηκαν οι κ.κ. Αθανάσιος Σκαμπύλης, Νικόλαος Κονομής και Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Η γλώσσα αντιμετωπίζεται σαν ζωντανός οργανισμός που παρακολουθεί οτιδήποτε συμβαίνει στη κοινωνία και διαμορφώνεται μέσα από αυτή. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










205