Η αξιοποίηση του debate στη διδασκαλία των Οικονομικών στο Λύκειο

Η αξιοποίηση του debate στη διδασκαλία των Οικονομικών στο Λύκειο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Η διδασκαλία των Οικονομικών στο Λύκειο δεν περιορίζεται στην απλή αποστήθιση θεωριών ή τύπων. Αντιθέτως, στοχεύει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, στην ανάπτυξη ικανότητας ανάλυσης δεδομένων και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τον δημοκρατικό διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνική του debate (αντιπαράθεσης επιχειρημάτων) μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο διδακτικό εργαλείο, ικανό να εμπλουτίσει τη μαθησιακή διαδικασία και να ενισχύσει τη βιωματική μάθηση.

Το debate είναι μια μορφή δομημένου διαλόγου, μέσα από την οποία οι μαθητές καλούνται να υποστηρίξουν ή να αντικρούσουν μια συγκεκριμένη θέση. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οργανώνουν τον λόγο τους, τεκμηριώνουν τα επιχειρήματά τους με βάση τη θεωρία και τα οικονομικά δεδομένα, αναπτύσσουν τη ρητορική τους ικανότητα και ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, προωθείται η δημοκρατική επικοινωνία και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, στοιχεία ουσιώδη για την εκπαιδευτική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Η εφαρμογή του debate στο μάθημα των Οικονομικών μπορεί να γίνει με τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί ως συντονιστής και καθοδηγητής των ομάδων. Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, επιλέγουν ή τους ανατίθεται ένα επίκαιρο οικονομικό ζήτημα και καλούνται να το προσεγγίσουν με επιχειρήματα βασισμένα στη θεωρία του μαθήματος. Ενδεικτικά θέματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στα Οικονομικά της Β’ και Γ’ Λυκείου είναι: «Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στην αγορά για τη ρύθμιση των τιμών;», «Η παγκοσμιοποίηση ωφελεί ή ζημιώνει τις μικρές οικονομίες;», «Η φορολογία πρέπει να είναι ίση για όλους;».

Τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλαπλά:

  • Ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης
  • Ενίσχυση επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Καλλιέργεια ομαδικότητας και σεβασμού στη διαφορετική άποψη
  • Σύνδεση της οικονομικής θεωρίας με την καθημερινή πραγματικότητα

Η εμπειρία του debate μετατρέπει τη μάθηση σε μια ζωντανή και δημιουργική διαδικασία, όπου οι μαθητές δεν είναι πλέον παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στη γνώση. Μέσα από τη συζήτηση, την επιχειρηματολογία και τον αναστοχασμό, διαμορφώνουν πιο ολοκληρωμένες αντιλήψεις για την κοινωνία και την οικονομία, εξελίσσοντας παράλληλα δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή τους ως αυριανοί πολίτες.

*Καθηγητής Οικονομικών, Γυμνάσιο–Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας–Σωτήρας

 

Tags ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, DEPATE, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΛΥΚΕΙΟ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.