Η Βουλή ομόφωνα καταργεί την οροφή για υπολογισμό μονάδων στους αντικαταστάτες


Ταυτόχρονα με την κατάργηση της οροφής, για να μην έλθει σε κάποια στιγμή, που ο αντικαταστάτης να προσπερνά στον κατάλογο τον συμβασιούχο, η Επιτροπή Παιδείας θα προσθέσει στο νόμο πρόνοια ότι ο αντικαταστάτης, δεν δικαιούται να παίρνει περισσότερη από μισή μονάδα ανά σχολική περίοδο. Θα δικαιούται όμως να φυλάξει υπηρεσία, αν αυτή ξεπερνά τους έξι μήνες και να την προσθέσει στην επόμενη σχολική χρονιά. Ήταν μια πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού και έγινε αποδεκτή από τους βουλευτές. Σημειώνεται ότι με την τροποποίηση συμφώνησαν και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής υπηρεσίας Γιώργος Μαυροκορδάτος ανέφερε ότι την οροφή των 18 μηνών ξεπέρασαν ήδη 34 αντικαταστάτες. Από αυτούς οι 12 ανήκουν στη Μέση (οκτώ φιλόλογοι).

Πάντως, η τελική κατάληξη αναμένεται στην επόμενη συνεδρία όπου θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας που σήμερα απουσίαζε.

Δηλώσεις

Μετά τη συνεδρία έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Η Επιτροπή Παιδείας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Νίκο Τορναρίτη εξέτασε επίσης σήμερα μια πρόταση νόμου που αφορά τους αντικαταστάτες στην εκπαίδευση.
«Καταθέσαμε μια τροπολογία που αφορά το ύψος των μονάδων που θα δικαιούται να λάβει κάθε χρόνο ο οποιοσδήποτε αντικαταστάτης - που δεν θα υπερβαίνει την ½ μονάδα τον χρόνο - ώστε να υπάρξει από την μια πλευρά δικαιοσύνη σε σχέση με την κατανομή των μονάδων και από την άλλη δεν θα αδικήσει τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, αναφερόμενος στην πρόταση για τους αντικαταστάτες στην δημόσια εκπαίδευση, είπε ότι «έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Επιτροπής και τους προσκεκλημένους και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ειδικότερα και την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας».
Επιχειρούμε, σημείωσε, να ενισχύσουμε το ζήτημα της ύπαρξης οροφής στις μονάδες που πιστώνονται στους αντικαταστάτες.
Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει οροφή στις 1.5 μονάδες ή στα τρία σχολικά έτη.
«Με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει θα καταργηθεί η οροφή και πλέον οι αντικαταστάτες θα μπορούν να πιστώνονται με επιπρόσθετες μονάδες εφόσον υπηρετήσουν πέραν των 18 μηνών όπως σήμερα ορίζει η νομοθεσία», πρόσθεσε.
Πρόκειται, είπε, για άρση μιας άδικης ρύθμισης.








Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










442