Η διδασκαλία του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών στα Λύκεια


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΥ*

Έγινε πολύ συζήτηση την περασμένη βδομάδα στο Paideia-News για τη διδασκαλία του μαθήματος των γραφικών Τεχνών στα Ενιαία Λύκεια. Γράφτηκαν πολλά, άλλα σωστά και τεκμηριωμένα και άλλα παράλογα και ατεκμηρίωτα. Θα προσπαθήσω να θέσω το πρόβλημα στην ουσία του και με τον πιο απλό τρόπο.

Το μάθημα των Γραφικών Τεχνών (όπως και του Αρχιτεκτονικού σχεδίου) μπήκε στα ενιαία Λύκεια πριν μια περίπου δεκαετία και από τότε έχει ξεκινήσει μια διαμάχη για το ποιος πρέπει να το διδάσκει. Το μάθημα είναι υποχρεωτικό για πρόσβαση στο ΤΕΠΑΚ στους κλάδους που είναι σχετικοί με τις Γραφικές Τέχνες, άρα το περιεχόμενο και ο τίτλος δεν έχει επιλεγεί τυχαία.

Εφόσον το περιεχόμενο αφορά τις γραφικές Τέχνες, η διδασκαλία του πολύ απλά πρέπει να γίνεται από τους Γραφίστες. Αυτό καταγράφει και η σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και την οποία το Υπουργείο Παιδείας απέκρυβε για ένα ολόκληρο χρόνο. Και είναι η μοναδική περίπτωση στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που κάποιο Υπουργείο αρνείται να εφαρμόσει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα τελευταία χρόνια έχω εργαστεί σε πολλά Λύκεια (πέρα των δεκαπέντε) και έχω γνωρίσει πολλούς καθηγητές Τέχνης. Οι περισσότεροι από αυτούς, για μην πω όλοι, ήταν εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Ακόμη και πολλοί από αυτούς έχουν ξεχωρίσει και για το καλλιτεχνικό τους έργο σαν ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες κλπ. Κανένας όμως από αυτούς δεν διακρίθηκε σαν γραφίστας ή αρχιτέκτονας.

Ας τελειώσει λοιπόν αυτή η ιστορία με το ποιος διδάσκει τις γραφικές Τέχνες ή το Αρχιτεκτονικό σχέδιο. Είναι απλό. Οι γραφικές Τέχνες διδάσκονται από τους γραφίστες, το Αρχιτεκτονικό σχέδιο από τους Αρχιτέκτονες.

Οι καθηγητές Τέχνης μπορούν να διαπρέψουν διδάσκοντας το αντικείμενο τους. Είτε ζωγραφική, είτε γλυπτική, είτε χαρακτική, είτε οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στο δικό τους πεδίο και δεν έχουν ανάγκη να «κλέβουν» μαθήματα από άλλους κλάδους.

Αρχιτέκτονας, διδάσκει το μάθημα του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου σε Λύκεια από το 2004 και είναι αντιπρόεδρος της ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










314