Η Eφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας τίμησε τον Βασίλη Παπαϊωάννου


 Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας τίμησε τον απερχόμενο Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλη Παπαϊωάννου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ανέφερε ότι  «ο Βασίλης Παπαϊωάννου υπήρξε πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο για έξι συνεχόμενα χρόνια. Επιτέλεσε την αποστολή του με σοβαρότητα, ευπρέπεια, εντιμότητα και ήθος, στοιχεία άκρως απαραίτητα για τον διπλωματικό κόσμο».

Ο κ. Καδής επισήμανε ότι ο ρόλος της διπλωματίας, είναι καταλυτικός στην προώθηση πολιτισμικών αξιών και στη δημιουργική συντήρηση των δεσμών μεταξύ δύο χωρών γενικά - πόσο μάλλον αν αυτές οι δύο χώρες είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, με κοινές ρίζες, κοινές μνήμες κοινούς αγώνες και κοινά οράματα. Και πρόσθεσε:  «Γι’ αυτό οι ελληνικές προξενικές αρχές στην Κύπρο ανέκαθεν είχαν σημαντικό ρόλο.  Ο κόσμος της Κύπρου έχει ανάγκη από την αγάπη και τη συμπαράσταση της μητροπολιτικής Ελλάδας, «ένας πιστός λαός, πεισματάρικα και ήπια σταθερός στην ελληνική του ταυτότητα», όπως γράφει και ο Γιώργος Σεφέρης, όταν επισκέφθηκε με την διπλωματική του ιδιότητα την Κύπρο, το 1953».

Αναφερόμενος στην παρουσία και την προσφορά του Βασίλη Παπαϊωάννου στην Κύπρο ο υπουργός παιδείας είπε:

«Αυτή τη μακραίωνη σχέση Ελλάδας – Κύπρου, ο Βασίλης Παπαϊωάννου τη σεβάστηκε και την ενίσχυσε με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν κουράστηκε ποτέ να δηλώνει την έγνοια του για δικαίωση του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, δικαίωση που τόνισε επανειλημμένα ότι δεν είναι τίποτα άλλο από τον τερματισμό της κατοχής. Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, με την οικονομική κρίση να πλήττει την Ελλάδα, ως άριστος τεχνοκράτης και έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να συνδυάσει τον επαγγελματισμό με την ανθρώπινη προσέγγιση.  Διατηρούσε καλή σχέση και συνεργάστηκε αρμονικά με την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και με όλους τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, που προάγουν  συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Απλός, καταδεκτικός, ευφυής και ευγενέστατος, ενίσχυσε καταλυτικά τους δεσμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο πολιτισμού, όσο και στα εκπαιδευτικά θέματα».

Στο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στον απερχόμενο Έλληνα  πρέσβη   ο  Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας Γιάννης Οικονομίδης είπε:

«Η εδώ παρουσία σας κύριε Πρέσβη, να είστε σίγουρος, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και επέδρασε καθοριστικά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που δημιούργησαν οι διεθνείς και ντόπιες αναταράξεις.  Η συνειδητή προσπάθειά σας να διατηρείται αγαστή τη συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας, η παρουσία σας σε κοινωνικές, εθνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις στάθηκε μια γόνιμη για τον τόπο μας και πρωταρχική για σας προτεραιότητα.

Οι εντυπώσεις που η κυπριακή πολιτεία και οι πολίτες του νησιού μας απεκόμισαν στο πρόσωπό σας είναι άριστες και θα διαρκέσουν στο μέλλον».

 Ο κ. Οικονομίδης σημείωσε: τέλειωσε  το χαιρετισμό του με την ιστορική φράση του Πλήθωνα του Γεμιστού που απεύθυνε  στον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο: «Εσμέν ΄Ελληνες το γένος, ως η τε φωνή και η Πάτριος Παιδεία μαρτυρεί» και ανέφερε στον Βασίλη Παπαϊωάννου.

Εξοχότατε Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, όπου και να βρίσκεστε, αυτή τη φράση να μεταφέρετε γιατί αυτή είναι μια αλήθεια. Να είστε πάντα καλά και η καρδιά σας να κτυπά στην Κύπρο. Σας ευχαριστούμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212