Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δεν πείσθηκε για τον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ


ΚΥΠΕ - Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας δεν έχει πεισθεί από την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το 2019 και θα τον εξετάσει ενδελεχώς ώστε να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρήμα τυγχάνει της ορθής και ενδεικνυόμενης διαχείρισης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι εκφράζει τη θέση και όλων των μελών του σώματος.
Ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ ως έχει κατατεθεί είναι ισοσκελισμένος και περιλαμβάνει έσοδα και έξοδα, 63.520.598 ευρώ εκ των οποίων τα 37 εκ έσοδα από κρατική χορηγία, τα 7,3 εκ από προπτυχιακά δίδακτρα, 500.000 ευρώ έσοδα από χρηματοδότηση διαθρωτικών προγραμμάτων και διάφορες εισπράξεις 18.720. 598 ευρώ.
Σε δήλωση το μετά τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ ξεπερνά τα 63 εκ. και η Επιτροπή Παιδείας έχοντας επιφυλάξεις στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν είναι ε έτοιμη να συμπήξει τη διαδικασία εξέτασης του Προϋπολογισμού.
Πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν είχε τη θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας, την οποία επιθυμεί να έχει ενώπιον της προκειμένου να τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηγιάννης παρατήρησε πως δεν είναι τόσο ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός.
Μεταξύ των επιφυλάξεων των μελών της Επιτροπής, είπε πως ο Προϋπολογισμός περιέχει σωρεία από νέες θέσεις, για την ανάγκη των οποίων δεν δόθηκαν απαντήσεις που να ικανοποιούν το κοινοβούλιο.
Δεν αρκεί η απλή παράθεση ανάγκης για 14 ή 20 καθηγητές, συνέχισε προσθέτοντας πως η Επιτροπή Παιδείας δεν πείσθηκε με την παρουσίαση.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είναι πολύ επιφυλακτικός τόσο αναφορικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμούς όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα εγκριθεί.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι επιφυλάξεις προέρχονται από όλα τα μέλη της Επιτροπής και ανέφερε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να μελετηθεί, πολύ σοβαρά και να πεισθούν οι Βουλευτές ότι ορθά συζητείται η έγκριση για το κάθε ευρώ.
Περαιτέρω Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως η Επιτροπή διατηρεί επιφυλάξεις και ως προς τα εργασιακά και τα ελλείμματα προς το προσωπικό, με τα επιδόματα, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και άλλα.
Ερωτηθείς αν με τη μη έγκαιρη ψήφιση του προϋπολογισμού τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ, είπε ότι ο μεγαλύτερος για τη Βουλή είναι να μην διεξαχθεί ο απαιτούμενος έλεγχος αναφορικά με τη σωστή διαχείριση του,
Συνεχίζοντας είπε ότι ακόμα δεν κατατέθηκαν οι Προϋπολογισμοί του ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν κατατεθήκαν και αυτός του ΤΕΠΑΚ κατατέθηκε την Παρασκευή που πέρασε είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
Δεν είναι θέμα και πρόβλημα της Βουλής πότε θα ψηφιστούν αυτοί οι προϋπολογισμοί συνέχισε προσθέτοντας ότι τα απορρέοντα από τον χρόνο ψήφισης αφορά τα Πανεπιστήμια που θα έπρεπε να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως η κριτική δεν στρέφεται προς τα Υπουργεία, τα οποία ζήτησαν να ενσωματωθούν στους προϋπολογισμούς σειρά προνοιών και εξήγησε πως αυτή η ενσωμάτων πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από το κανονικό.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι δεν νομίζει ότι θα μείνει κόσμος απλήρωτος.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


304