Η πολιτική μας για το Παγκύπριο Γυμνάσιο


Η παρούσα κυβέρνηση με φροντίδα και αγάπη για το Παγκύπριο προγραμμάτισε την αποκατάσταση των κτηρίων του, με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία. Γι αυτό, έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους για τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανάπλασης του σχολείου και αισίως φτάσαμε σήμερα στην τελική τους μορφή. ‘Οπως είχαμε υποσχεθεί, παρουσιάζουμε τα σχέδια δημόσια ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον κάθε Κύπριο που και κρίση έχει και θέλει τον τόπο να πάει μπροστά.

Οι αντιδράσεις και τα σχόλια που διατυπώθηκαν στις διάφορες φάσεις της δημόσιας συζήτησης που εμείς ανοίξαμε δεν σχετίζονται ούτε με τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανάπλασης του Παγκυπρίου, που έγιναν από άξιους αρχιτέκτονες σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της πολιτείας για διατηρητέα κτήρια, ούτε και με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Μόνο μέλημα όλων μας είναι να επιτρέψουμε στο Σχολείο να λειτουργεί ως ένα ζωντανό ίδρυμα, φέροντας την παράδοση και την ιστορία του, όπως αξίζει σε κάθε ιστορικό ίδρυμα του τόπου, αλλά και κάθε χώρας. Οι θεωρίες συνομωσίας που διατυπώνονται περί αλλοίωσης της ελληνικότητας διά της υπονόμευσης του Παγκυπρίου προκαλούν λύπη. Οι εμπνευστές των θεωριών αυτών δεν έχουν διδαχτεί από τα παθήματα του παρελθόντος: ότι δηλαδή η υποκίνηση της διχόνοιας συχνά ανοίγει τις κερκόπορτες. Πάντως, το δικαίωμα εκπροσώπησης του εθνικού συμφέροντος ή της ταυτότητας μας δεν εκχωρείται από την εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου σε κανέναν από εκείνους που ελαύνονται από αντιπολιτευτική διάθεση και μόνο προς την κυβέρνηση.

Είναι δεχτό ότι, μέσα στο κλίμα συναισθηματισμού και έλλειψης εμπιστοσύνης που έντεχνα καλλιεργείται από όσους καπηλεύονται το Παγκύπριο για τους δικούς τους λόγους, πολλές από τις ανησυχίες και τις απόψεις που διατυπώνονται είναι καλοπροαίρετες. Ελαύνονται όμως, από μια νοσταλγία για το παρελθόν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και εκπαιδευτικές αλλαγές που έχουν συμβεί στον τόπο κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο σήμερα είναι ένα από τα πολλά σχολεία του τόπου. Συνυπάρχει με άλλα 43 Λύκεια και άλλα 67 γυμνάσια που βρίσκονται σε όλη την Κύπρο. Επίσης, υπάρχει, ευτυχώς, σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ισότητας που χαρακτηρίζει όλη την Κύπρο. Τέλος βρίσκεται, δυστυχώς, σε μια περιοχή που δεν μπορεί από μόνη της να δώσει μαθητές στο Παγκύπριο. Για αυτό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι μαθητές σήμερα υποχρεώνονται να φοιτήσουν στο Παγκύπριο χωρίς να το θέλουν. Αν συνεχίσει η χρησιμοποίηση του Παγκυπρίου για πολιτικούς σκοπούς προβλέπω ότι σε λίγο ούτε μαθητές ούτε εκπαιδευτικοί θα θέλουν να παν στο σχολείο, όπως έγινε φέτος που περίπου όλοι ζητούσαν εξαίρεση. Πάντως, με βάση τις επιδόσεις στις πρόσφατες Παγκύπριες Εξετάσεις, οι επιδόσεις των μαθητών του Παγκυπρίου ήταν καλές, αλλά όχι εντυπωσιακές. Οχτώ άλλα σχολεία από όλες τις περιοχές της Κύπρου, είχαν περισσότερες επιτυχίες στην πρώτη κατανομή των Παγκυπρίων. Αυτό είναι προς έπαινο και όχι προς ψόγο της εκπαίδευσής μας. Προσφέρεται ισότιμα σε όλη την Κύπρο, όπως πρέπει, γι αυτό και η επιτυχία κατανέμεται ισότιμα.

Εξάλλου, η πρόταση περί μετατροπής του Παγκυπρίου σε πρότυπο σχολείο βρίσκεται και εκτός εποχής και εκτός προδιαγραφών των σύγχρονων επιστημών μάθησης και αγωγής. Σήμερα, όταν η πολιτεία επιθυμεί να δοκιμάσει νέες μεθόδους ή νέα συστήματα διαδικασίας προσφεύγει σε σχολεία αντιπροσωπευτικά όλων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτειακών τάσεων μιας κοινωνίας και όχι σε μεμονωμένα ιδρύματα. Η μέθοδος αυτή ήδη εφαρμόζεται εκτεταμένα σήμερα στα πλαίσια των αναγκαίων δοκιμασιών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Κατά ένα τρόπο, κάθε σχολείο, σε όλη την Κύπρο, μπορεί να γίνει πρότυπο. Η προσέγγιση αυτή, εκτός των παιδαγωγικών πλεονεκτημάτων της, συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής ενσυνειδησίας των νέων πολιτών.

Εν κατακλείδι, το ΥΠΠ και η κυβέρνηση επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις του Παγκυπρίου Γυμνασίου και να το διατηρήσουν ζωντανό και σύγχρονο σχολείο, με την ιστορία του να το ενδυναμώνει στο σύγχρονο ρόλο του παρά να το τραβά προς τα πίσω η να το καθιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. ΄Οσοι πιστοί και καλόπιστοι προσέλθετε.

(Η ομιλία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο κινηματοθέατρο "Παλλάς" κατά την παρουσία των σχεδίων για το Παγκυπριο Γυμνάσιο)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










279