- ΟΕΛΜΕΚ
- 08 Αυγ 2025 - 07:13
Η συμμετοχή μου στο 58ο Συνέδριο IATEFL
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΛΛΟΥΜΑ*
Τον περασμένο Απρίλη, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Αγγλικών (ΠΑΣΥΚΑ) στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο και Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας (IATEFL) στο Εδιμβούργο. Η πόλη του Εδιμβούργου, με την μακρά ιστορία της, τον πλούσιο πολιτισμό, τη λογοτεχνική της κληρονομιά και τους ζεστούς κατοίκους της, προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη συγκέντρωση.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, ερευνητές και παθιασμένοι επαγγελματίες στον τομέα της διδασκαλίας των Αγγλικών από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες μεθόδους διδασκαλίας, να δημιουργήσουν επαγγελματικά δίκτυα και να εκπροσωπήσουν με υπερηφάνεια τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς τους, μοιραζόμενοι ιδέες και ερευνητικά αποτελέσματα με εκπαιδευτικούς και φορείς από άλλες χώρες. Η πληθώρα συνεδριών(πάνω από 500) και οι πέντε παγκοσμίου κλάσης συνεδρίες ολομέλειας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτελούσε εγγύηση ότι υπήρχε κάτι για όλους. Επιπλέον, η εμπορική έκθεση που καλωσόρισε πάνω από 40 εκδοτικούς οίκους, οργανισμούς εξετάσεων, παρόχους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εταιρείες τεχνολογίας ELT που εξειδικεύονται στην διδακτική της Αγγλικής, προσέφερε μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών πόρων και ευκαιριών δικτύωσης.
Στο Συνέδριο, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εμπνευστικές ομιλίες και να συμμετάσχω σε διαδραστικά εργαστήρια και δυναμικές συζητήσεις πάνω σε διάφορα θέματα σχετικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής. Απέκτησα νέες γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες, που συνέβαλαν στην επαγγελματική μου εξέλιξη και εξειδίκευση. Γνώρισα συνάδελφους από όλο τον κόσμο, με τους οποίους μοιράστηκα ιδέες, συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και δημιούργησα ουσιαστικές σχέσεις. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε διάφορες συνεδρίες που καλύπτανε καινοτόμες μεθοδολογίες διδασκαλίας, ενσωμάτωση τεχνολογίας και σύγχρονες πρακτικές στη ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.
Με ενέπνευσαν ιδιαίτερα συζητήσεις όπως αυτή σχετικά με το μεταμορφωτικό δυναμικό των Εξετάσεων Πιστοποίησης της Αγγλικής Γλώσσας για φοιτητές του εξωτερικού. Οι εν λόγω εξετάσεις δεν έχουν μόνο ως στόχο την εισαγωγή φοιτητών σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο (καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά), αλλά λειτουργούν ως εργαλεία που προετοιμάζουν τους μαθητές να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε περιβάλλοντα ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και στους σημερινούς εργασιακούς χώρους. Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ειδικοί αξιολόγησης και διεθνείς φοιτητές, επικεντρώθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες επικοινωνίας, οι οποίες είναι υψίστης σημασίας για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι η ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις μεθόδους διδασκαλίας μας. Στην εποχή μας, όπου το εκπαιδευτικό τοπίο βρίσκεται σε διαρκή και ραγδαία εξέλιξη, η ικανότητά μας να προσαρμόζουμε τις πρακτικές μας στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των μαθητών και στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ειδικότερα, με την άφιξη και την ολοένα αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, το εκπαιδευτικό περιβάλλον γίνεται πιο ευέλικτο και δυναμικό, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για εξατομικευμένες και καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η μάθηση γίνεται πιο προσωποποιημένη, προσιτή και αποτελεσματική, προετοιμάζοντας τους μαθητές μας να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Καταληκτικά, η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια μας βοηθά, ως εκπαιδευτικούς, να διαμορφώσουμε έναν χώρο καινοτομίας και συνεργασίας που βελτιώνει τις διδακτικές πρακτικές μας και διαμορφώνει το μέλλον της εκπαίδευσης της πρώτης ξένης γλώσσας. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν τους μαθητές τους σε μελλοντικούς παγκόσμιους πολίτες μέσω μιας αποτελεσματικής και ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής εμπειρίας.
Για το άρθρο στα αγγλικά: https://www.cyelt.com/images/ANNOUNCEMENTS_FILES/2025/My_experience_at_the_58th_IATEFL_article.pdf
Comments (0)
This thread has been closed from taking new comments.

