Ι. Φιλίππου: Έτοιμα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης στη Λάρνακα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


Όλα είναι έτοιμα στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη της Λάρνακας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο φέτος έχει παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία, αφού αρκετές οικογένειες, ιδίως Παλαιστίνιοι, έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας Ιωάννης Φιλίππου, «από την αρχή του καλοκαιριού έχουμε μπει στη διαδικασία συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών κτιρίων, αποκόπτοντας ακόμα και από τις άδειες του εργατοτεχνικού προσωπικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο εγκαίρως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. ’Ηδη έχουν συντηρηθεί αρκετά από τα σχολικά κτίρια, έχουν καθαριστεί τα ντεπόζιτα νερού και έχουν ενημερωθεί και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους για να περάσουν να πάρουν δείγματα νερού για τις απαραίτητες αναλύσεις».
Πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαραίτητες διαδικασίες και εργασίες και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των σχολείων της πόλης της Λάρνακας, εντός των πλαισίων της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια για μεταφορά όλων των βιβλίων στα σχολεία ώστε να υλοποιηθεί και η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ότι δηλαδή όλα τα βιβλία θα βρίσκονται έγκαιρα στα εκπαιδευτήρια».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σχολεία στη Λάρνακα στα οποία γίνονται οικοδομικές και άλλες εργασίες, ο κ. Φιλίππου απάντησε πως «μόνο στο Δημοτικό Σχολείο Καλογερά Κύκλος Α υπάρχει εργοτάξιο, γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης ο εργολάβος έχει αφήσει στο χώρο τα υλικά του. Ωστόσο, συνεργεία της Σχολικής Εφορίας έχουν μεταβεί και ασφάλισαν τους χώρους του εργοταξίου, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα τα παιδιά». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης και δύο διατηρητέα σχολεία στο κέντρο της πόλης στα οποία έχει αρχίσει το εξωτερικό βάψιμο του κτιρίου».
Σε ερώτηση πόσα σχολεία θα λειτουργήσουν φέτος στη πόλη της Λάρνακας, ο κ. Φιλίππου απάντησε πως «για τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 10 σχολεία Μέσης και 17 Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν και 15 Νηπιαγωγεία. Ο αριθμός των μαθητών βρίσκεται περίπου στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα Γυμνάσια θα φοιτήσουν 1,790 μαθητές, στα Λύκεια 1,950 μαθητές και στα Δημοτικά 3,100 μαθητές».
Φέτος, ανέφερε στη συνέχεια ερωτηθείς σχετικά,  «παρατηρείται μια μείωση στον αριθμό προσέλευσης ξενόγλωσσων μαθητών, αφού αρκετές οικογένειες αλλοδαπών (π.χ. Παλαιστίνιοι και από άλλες αραβικές χώρες) έχουν φύγει είτε για τη πατρίδα τους είτε για άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 

Αναφορικά με τους καθηγητές, ο κ. Φιλίππου είπε ότι «μετά τις τελευταίες προαγωγές τα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς ώστε να τοποθετήσουν τόσο τους καθηγητές όσο και τους Βοηθούς Διευθυντές στις θέσεις τους». Ωστόσο, σημείωσε, «το πρόβλημα δεν είναι η τοποθέτηση των καθηγητών, αλλά η κυκλοφορία του καταλόγου των μεταθέσεων».
Σημείωσε ακόμα ότι από τις 8 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει από ιδιωτικό όμιλο εταιρειών «η σίτιση με ένα σάντουιτς των μαθητών στην Δημοτική εκπαίδευση. Ωστόσο, έχουμε επισημάνει ότι δεν μπορεί ένας μαθητής να τρώει καθημερινά ένα σάντουιτς μόνο του και ζητήσαμε όπως προστεθούν και άλλα είδη αρτοποιίας όπως π.χ. τυρόπιττα».
Είπε επίσης πως «το Υπουργείο Παιδείας θα προσφέρει χυμό μέσω των κυλικείων των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης στους άπορους στους μαθητές, ενώ η Σχολική Εφορία θα παρέχει σάντουιτς στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης που χρειάζονται σίτιση. Ο αριθμός των άπορων μαθητών τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση κυμαίνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αλλά θα αναμένουμε την λειτουργία των σχολείων για να καταγραφούν τυχόν νέες περιπτώσεις», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










279