Ήρθε η ώρα της αποκατάστασης των επηρεαζομένων χωρίς επηρεασμό της εφαρμογής του ΝΣΔ


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο μου άρθρο (ημερομηνίας 28/1/18 paideia-news), το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών υπήρξε ζήτημα πρωταρχικής σημασίας στα εκπαιδευτικά μας δρώμενα, γεγονός που οδήγησε στη σχεδόν ομόφωνη (με καμιά αρνητική ψήφο) υιοθέτηση του νέου συστήματος από τη Βουλή το 2015.

Παράλληλα, στο πιο πάνω άρθρο, είχα επισημάνει την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος που να οδηγεί στην αποκατάσταση των επηρεαζομένων. Την ίδια στιγμή, η Kυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε στη μονιμοποίηση πολλών εκατοντάδων εκπαιδευτικών (συμβάλλοντας στην εξασφάλιση όλων αυτών των επηρεαζομένων), ενώ δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση με εκατοντάδες αντικαταστάτες να γίνονται συμβασιούχοι.

Επιπλέον των πιο πάνω δράσεων, μέσω του Υπουργείου Παιδείας έγινε προσπάθεια να εξευρεθεί ικανοποιητική νομοθετική ρύθμιση, για να διασφαλιστούν οι εναπομείναντες επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί. Μέσα στα πλαίσια αυτά, οι  εκπαιδευτικοί που συμπλήρωσαν/θα συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας ως συμβασιούχοι, έχουν ήδη μετατραπεί/θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς, όμως, όπως είναι καλά γνωστό, η γνωμάτευση του ανεξάρτητου θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική όσον αφορά την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν τριάντα μήνες αθροιστικής υπηρεσίας σε θέση συμβασιούχου και αντικαταστάτη ή μόνο αντικαταστάτη. Και εδώ πιστεύω χρειάζεται η δική μας παρέμβαση για να προσπαθήσουμε να βρούμε τελικές λύσεις.

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, δικός μας ρόλος είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στη διασφάλιση των επηρεαζομένων, αλλά πάντοτε με τρόπο που να σταματήσει το φαινόμενο της εσαεί δημιουργίας νέων επηρεαζομένων. Επομένως, προσπάθεια είναι να εξευρεθεί τρόπος διασφάλισης των επηρεαζομένων από τη μια και από την άλλη να κλείσει η στρόφιγγα, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη το νέο σύστημα (όπως ήταν και η σχετική απόφαση της Βουλής το 2015).

Πιο συγκεκριμένα, στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα (μπορεί και εντός Μαρτίου ή Απριλίου ανάλογα πότε θα είναι ολοκληρωμένα τα αριθμητικά στοιχεία μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του ΝΣΔ), θα απασχολήσει την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής το πιο πάνω ζήτημα. Θα συζητήσουμε τις σχετικές νομοθεσίες που έχουν κατατεθεί. Προσωπικά, θα καταθέσω ανάλογες προτάσεις νόμου ή/και τροπολογίες σε υφιστάμενες προτάσεις, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι, απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση νόμιμου τρόπου διασφάλισης των εν ενεργεία επηρεαζομένων εκπαιδευτικών (συμβασιούχων και αντικαταστατών) και παράλληλα τον τερματισμό της εσαεί παραγωγής εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, για να μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη η σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Ξεκινάμε ωστόσο με δεδομένο, ότι κανένα χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του ΝΣΔ δε θα επηρεασθεί.

Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε το καθήκον μας προς την ανθρώπινη διάσταση όπως εξάλλου και ο πρώην Υπουργός έχει δεσμευτεί. Οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε, ώστε οι υποσχέσεις του ΠτΔ για επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου να γίνουν πράξεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν και εφόσον δεν επικρατήσει ο λαϊκισμός, ο οποίος με ανεύθυνες διεκδικήσεις μπορεί να οδηγήσει το συγκεκριμένο παρών δίκαιο αίτημα σε αδιέξοδο και χωρίς αποτέλεσμα. Δίνοντας το μήνυμα ότι θα τερματίσουμε αδικίες, χωρίς να δημιουργούμε νέες, τονίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των οικονομικών ορόφων του ΥΠΠ. Αξίζει να προσπαθήσουμε για τους εκπαιδευτικούς μας και τα παιδιά μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να διασφαλιστούν οι εν ενεργεία αντικαταστάτες και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αλλά, ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι το ΝΣΔ θα προχωρήσει χωρίς κανένα επηρεασμό.

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










268