Ιστορική αναδρομή για τα μέτρα της ΠΟΕΔ το 2011 και η γνωμάτευση της Ν. Υπηρεσίας (2)


    Το Paideia-News συνεχίζει την ιστορική αναδρομή για το πολύκροτο θέμα της απόφασης της ΠΟΕΔ το 2011 για αποχή από εξωδιδακτικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που δόθηκε στην ΠΟΕΔ από την τότε Γενική Διευθύντρια Ολυμπία Στυλιανου. Παραθέτουμε μέσα από το Paideia-News τις δηλώσεις της κ. Στυλιανού στο ΡΙΚ  στις 7 Νοεμβρίου το 2011.  Η δημοσίευση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της συνάντησης που θα έχει αύριο Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Εισαγγελέας για το θεμα των μετρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, πέραν της 48ωρης απεργίας.  

Χθες Σάββατο δημοσιεύσαμε θεση από την ΠΟΕΔ για την γνωμάτευση του 2011 με άρθρο του τότε Αντιπροεδρου της Οργάνωσης Πάμπου Παπαδόπουλου. Σήμερα παραθετουμε δηλώσεις της τότε Γενικής Διεθύντριας του ΥΠΠ Ολυμπίας Στυλιανου στο ΡΙΚ.    

Ιστορικά, να αναφέρουμε ότι αυτή αντιπαράθεση είχε λήξει χωρίς αποκοπή μισθού ή πειθραχικές διώξεις με τις οποίες είχε προειδοποιηθεί η ΠΟΕΔ στην επιστολή  της κ. Στυλιανου στην Οργάνωση.

Ακολουθεί το κειμενο του Paideia-News. 

   «Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της αποκάλυψης από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com της επιστολής που έστειλε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού στην ΠΟΕΔ με την οποία προειδοποιεί τα μέλη της με πειθαρχικές διώξεις και αποκοπή μισθού.

Η κ. Στυλιανού αντικρούει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι ήταν απαράδεκτη η ενέργειά της να στείλει επιστολή και να απειλεί τα μέλη της με διώξεις. Αντίθετα, δηλώνει ότι το θεωρεί υποχρέωσή της. Μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην εκπομπή του Γ΄ Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» η κ. Στυλιανού διερωτάται «πόσο καιρό το υπουργείο θα ξέρει από τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι νομικός του σύμβουλος ότι αυτά τα πράγματα είναι παράνομα και να τα ανέχεται».           

Αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα της ΠΟΕΔ σταμάτησαν την επιμόρφωση των δασκάλων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις της κ. Στυλιανού που σίγουρα θα συζητηθούν:

Πολύ καθαρή η γνωμάτευση του 1986

«Κακώς παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου ότι είναι πρωτοφανής η στάση του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα τίθεται κάθε τόσο. Ακόμη και το 1986 που δόθηκαν οι πρώτες γνωματεύσεις για το ίδιο ζήτημα και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν πολύ καθαρή. Ότι δηλαδή το δικαίωμα της απεργίας ήταν προστατευόμενο από το σύνταγμα, αλλά όλα τα μέτρα που αποφασίζει μια συντεχνία, δεν εμπίπτουν στον ορισμό απεργίας. Απεργία είναι να απέχουν μαζικά από την εργασία τους. Επιλεκτικά να πηγαίνουν στην εργασία τους και ν’ αποφασίζουν να μην ασκούν επιλεκτικά κάποια καθήκοντα, δεν είναι απεργία και δεν προστατεύεται από το σύνταγμα.

Αντίφαση της ΠΟΕΔ

Να υποδείξω μια αντίφαση που έχει η στάση της ΠΟΕΔ. Η ίδια η ΠΟΕΔ δεν μίλησε ποτέ για απεργία, μίλησε για μέτρα. Γι’ αυτό λέμε «απεργία δικαιούσαι να κάνεις, μέτρα αυτού του είδους, δε δικαιούσαι». Ζητήσαμε νέα γνωμάτευση και αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα και από τη νέα γνωμάτευση. Η ΠΟΕΔ στις ανακοινώσεις της καλεί τους εκπαιδευτικούς να περιοριστούν αυστηρά σε εκείνα τα καθήκοντα που προνοούνται από τα σχέδια υπηρεσίας τους και τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. Αυτό το λέγει η ΠΟΕΔ. Μετά έρχεται και λέγει, «να μην κάνετε εκείνο». Όμως στο «εκείνο» υπάρχουν και πράγματα που σαφώς είναι μέσα στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.

Σταμάτησε η επιμόρφωση

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει σταματήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επειδή τους καλεί να μην πηγαίνουν σε επιμόρφωση εκτός της σχολικής μονάδας. Έχουμε κάνει κίνηση προς τη σχολική μονάδα αντί εκτός. Δεν μπορεί όμως, μετά που διαμορφώθηκε το πρόγραμμα από το Υπουργείο και αυτό το γνώριζαν, διαθέτοντας πόρους του φορολογούμενου πολίτη, να έρχονται και να λέγουν ότι δεν θα πηγαίνουν στο πρόγραμμα, επειδή γίνεται είναι εκτός σχολικής μονάδας. Υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης, που ως εκ της φύσης τους, δεν μπορούν να δουλέψουν εντός της σχολικής μονάδας. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή δεν έρχονται οι εκπαιδευτικοί. Είναι το πρόγραμμα για τους νεοπροαχθέντες διευθυντές. Μια μέρα της εβδομάδας έρχονται στο Παιδαγωγικό για επιμόρφωση. Όταν πρόκειται για 82 διευθυντές τι θα κάνουμε; Να βρούμε 82 εκπαιδευτές για να πηγαίνουν στις σχολικές μονάδας για να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα; Αυτό δεν μπορεί, είναι αδύνατο να δουλέψει με αυτό τον τρόπο. Επίσης υπάρχει και λογική να φέρνεις από διαφορά σχολεία να ανταλλάζουν εμπειρίες. Δεν είναι προς το συμφέρον της εκπαίδευσης αυτή η στάση.

Δεν θέλουμε απεργίες

Σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των συντεχνιών να κάνουν απεργία. Δεν ωθούμε με αυτό τον τρόπο τις συντεχνίες να κάνουν απεργίες. Δεν θέλουμε να κάνουν απεργία».

Δεν είναι απαράδεκτο είναι υποχρέωση μας

Κληθείσα να σχολιάσει την άποψη των εκπαιδευτικών ότι η επιστολή της είναι απαράδεκτη, η κ. Στυλιανού απάντησε:

«Αν είναι απαράδεκτη, είναι καλύτερα να λέμε ποια είναι η νομική κατάσταση στην οποία έβαλαν τα μέλη τους οι συντεχνίες. Δεν συμφωνώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς το βλέπουμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε και ξεκινήσαμε από την ΠΟΕΔ. Μιλά ο κ. Φυλακτού σαν να ήταν κεραυνός εν αιθρία, σαν μην το ήξερε ότι θα το έκανε το υπουργείο. Και όμως είχα τέσσερις συναντήσεις μαζί τους. Από την 1η του Σεπτέβρη μέχρι την 1 Νιόμβρη είχαμε τέσσερις συναντήσεις είτε στο επίπεδο το δικό μου είτε του υπουργού και τα συζητήσαμε. Τη γνωμάτευση την έχουμε από τις 11 του Οκτώβρη. Πόσο καιρό το υπουργείο θα ξέρει από το Γενικό Εισαγγελέα, που είναι νομικός του σύμβουλος ότι αυτά τα πράγματα είναι παράνομα και να τα ανέχεται;»    

Η πιο πάνω είδηση ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:  

«Πειθαρχικές διώξεις» εκπαιδευτικών και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το 2011  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213