Κακές σχολικές επιδόσεις και υπνηλία για τους μαθητές λόγω κατάχρησης του κινητού τη νύχτα


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Οι έφηβοι που πριν κοιμηθούν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με φίλους, την άλλη μέρα νυστάζουν και έχουν κακή σχολική απόδοση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescence.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϊ μελέτησε σχεδόν 3.200 εφήβους και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 62% χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και είχαν ξαπλώσει, σχεδόν το 57% αντάλλασσε μηνύματα ή συνομιλούσε μέσω άλλων εφαρμογών ενώ ήταν στο κρεβάτι και σχεδόν το 21% ξυπνούσε τη νύχτα  για να στείλει γραπτό μήνυμα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλοί έφηβοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά χρησιμοποιώντας το   κινητό τους, ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται. Η συμπεριφορά αυτή είναι τόσο διαδεδομένη πια μεταξύ των παιδιών, ειδικά του Γυμνασίου. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι επηρεάζει την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, ενώ έχει αρνητική επίδραση και στους σχολικούς βαθμούς και γενικότερα στην πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας» εξηγεί ο Δρ Βίνσεντ Ντε Μπάρι, διευθυντής έρευνας στη Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου «Seton Hall».
Και Δρ Πήτερ Πόλος που συμμετείχε επίσης στη μελέτη συμπληρώνει ότι «οι έφηβοι των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται από εισερχόμενα μηνύματα, είναι λογικό να βρίσκονται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι γνωστό ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν δυσχεραίνουν τη βραδινή ξεκούραση του οργανισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου επιδεινώνει και την τάση των εφήβων να κοιμηθούν αργότερα και να ξυπνούν αργότερα το επόμενο πρωί. Αυτή η συμπεριφορά έχει ήδη σχετιστεί με την κατάθλιψη, το άγχος και την διαταραχή της προσοχής.
«Η μελέτη τεκμηριώνει την περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η βραδινή ξεκούραση είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική ανάπτυξη και την προαγωγή της διαδικασίας της μάθησης στα παιδιά. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να βάλουν αυστηρούς κανόνες στη χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










224