Καλή χρονιά


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Παραμονή Πρωτοχρονιάς  του 2012, τέτοια μέρα πέρσι είχαμε προδιαγράψει  από αυτή εδώ τη στήλη την πορεία του λαού μας μέσα από την οικονομικές δυσκολίες (Το λιγκ στο τέλος του άρθρου). Δυστυχώς, τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν.  Τίποτε πλέον, δε μας σώζει από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου που θα οδηγήσει σταδιακά την Κύπρο σε μια οικονομική κατοχή.

Με αυτά τα δεδομένα,  η κάθε ευχή μας για καλή χρονιά χάνει στη σημασία της. Μια ευχή όμως αναγκαία για να μπορέσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε μπροστά. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδεύει το λαό. Δεν είμαι μόνο το πρώτο μνημόνιο, αλλά σίγουρο είναι και το δεύτερο. Το τρίτο θα έλθει, αν στο δεύτερο δεν περιληφθούν οι πρόνοιες είναι που θα ζητήσει η Τρόικα.

Το πρώτο μνημόνιο το γνωρίζουμε και οι περισσότεροι έχουμε καταστρώσει τα σχέδιά μας, έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για να αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών.  Αυτό που φοβίζει είναι το άγνωστο που ακολουθεί που θα φέρει επιπλέον οδύνη. Το 2013 θα είναι  έτος οικονομικού ολέθρου.

Μέσα από αυτές τις δυσκολίες ας μας επιτραπεί να καταθέσουμε τις δικές μας ανησυχίες.

Η πρώτη ανησυχία είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτός ο κοινωνικός ιστός που με τόσο κόπο και μόχθο «υφάναμε» τις προηγούμενες δεκαετίες κινδυνεύει να υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Τα κοινωνικά προβλήματα  που θα βγαίνουν στην επιφάνεια καθημερινά θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και αν δεν αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία, σύνεση και σοφία, θα οδηγηθούμε σε βαθειά κοινωνική κρίση θεσμών με πρώτο και κύριο εκείνο της οικογένειας.

Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι η πορεία του εθνικού μας προβλήματος. Αν υπήρχε κάτι και αντέξαμε ως Κύπρος στις πιέσεις των γνωστών άσπονδων φίλων μας,  για λύση όπως οι ίδιοι τη θέλουν, ήταν η οικονομική μας ευρωστία. Τώρα που η οικονομία μας βρίσκεται υπό κατάρρευση, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.  Τώρα  θα χρειαστούν, περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε, οι πολιτικοί ηγέτες για να κατευθύνουν το λαό μακριά από παγίδες.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην ατενίσει το μέλλον με εμπιστοσύνη στα θετικά και στις  αρετές του λαού μας. Θα πρέπει να μαζέψουμε αυτά που μας μένουν και να προχωρήσουμε μπροστά.

Καλή χρονιά, επειδή τα λεφτά δεν κάνουν από μόνα τους την ευτυχία, καλά χρονιά γιατί με τα χρήματα δεν αγοράζει κανένας αξίες και ιδανικά.

Σ ας ευχόμαστε καλό και ευτυχισμένο το 2013.  Καλή χρονιά.    

http://www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=1813

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


133