Kαλοκαιρινός Όμιλος Φυσικών Επιστημών για μαθητές Β΄ Γυμνασίου μέχρι Β΄ Λυκείου


Η Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ και τον Όμιλο Εκπαιδευτικών Χρηστών Πληροφορικής Τεχνολογίας Κύπρου διοργανώνει καλοκαιρινό όμιλο φυσικών επιστημών για μαθητές, οι οποίοι τη χρονιά 2013-2014 θα φοιτούν σε οποιαδήποτε τάξη ανάμεσα στις B’ Γυμνασίου και B΄ Λυκείου, περιλαμβανομένων. Ο όμιλος θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 19η Ιουλίου 2013 στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου και, σε περίπτωση που υπάρξει επαρκές ενδιαφέρον, θα υπάρχει πρόνοια για οργανωμένη μεταφορά μαθητών από άλλες πόλεις.
Ο καλοκαιρινός όμιλος διοργανώνεται από την Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στα ερευνητικά προγράμματα MODELFRAME, Μικροβιακή Αντοχή καιΦυσική με Διερώτηση. Οι μαθητές θα εμπλακούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες πουέχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές καιΠεριβαλλοντικές Επιστήμες. Ενδεικτικά, κάποια από τα θέματα στα οποία εστιάζονται αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη Μοντελοποίηση, τη Μικροβιακή Αντοχή, τη Ρομποτική, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την ανάπτυξη ικανοτήτων οπτικής επικοινωνίας και τη χρήση αισθητήρων. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί ώστε να αξιοποιούν μια σειρά εργαλείων από τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, όπως είναι τα προγράμματα υπολογιστικής μοντελοποίησης, οι αισθητήρες μέτρησης και οιδιαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης μέσω διερώτησης.

Ο όμιλος θα λειτουργεί καθημερινά από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ. Στο πλαίσιο του ομίλου θα εφαρμόζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από μέλη της Ερευνητικής Ομάδας Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα θα οργανώνονται παρεμφερείς δραστηριότητες που πιθανό να περιλαμβάνουν και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετέχουν χρειάζεται να είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ομίλου, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και συστηματική επαφή τους με τις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν. Στους μαθητές που θα ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του Ομίλου θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό συμμετοχής κατά την τελετή λήξης.

Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον καλοκαιρινό όμιλο παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση μέχρι τις 17/5/2013 και να την επιστρέψουν στο σχολείο τους. Εναλλακτικά, μπορούν να την αποστείλουν στη διεύθυνση που φαίνεται πιο κάτω μαζί με το τέλος συμμετοχής το οποίο ανέρχεται στα 50 Ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει επιστροφή χρημάτων, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Διεύθυνση

Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου
Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες,
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Λήδας 19, Διαμ. 101, 2115, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22340779, Τηλεομοιότυπο: 22333778

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού ομίλου οι μαθητές θα εργάζονται σε ομάδες, υλοποιώντας διδακτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από την Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Ενδεικτικά, μερικά από τα θέματα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μοντελοποίηση φυσικών φαινομένων: Ο όρος μοντελοποίηση αφορά στην ανάπτυξη μοντέλων για ένα φυσικό φαινόμενο ή σύστημα. Η ενότητα στηρίζεται στη μελέτη ενός φυσικού φαινομένου (π.χ. Οικοσυστήματα, θερμότητα-θερμοκρασία) μέσα από δεδομένα που είτε συλλέγονται από τους μαθητές είτε δίνονται έτοιμα. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη διαδοχικών μοντέλων για το φαινόμενο συνεργαζόμενοι σε διάφορα επίπεδα μέσα από ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον συνεργασίας. Για την οικοδόμηση των μοντέλων οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη χρήση ενός εκ των ακολούθων προγραμμάτων μοντελοποίησης (Stagecast Creator, Dynalearn, Modellus, Scratch)

2. Μικροβιακή Αντοχή: Ο όρος «μικροβιακή αντοχή» αναφέρεται στην ανθεκτικότητα των μικροβίων σε αντιβιοτικά φάρμακα, η οποία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Τα αυξανόμενα περιστατικά «μικροβιακής αντοχής» απασχολούν την επιστημονική κοινότητα που καταβάλλει προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού. Η ενότητα στηρίζεται σε ένα διαδικτυακό μαθησιακό περιβάλλον, το οποίο δίνει πρόσβαση στους μαθητές σε μια πλούσια συλλογή πληροφοριών για διάφορες πτυχές που συνδέονται με την ανθεκτικότητα των μικροβίων, περιλαμβανομένων (α) ειδών και χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών (π.χ. βακτηρίων, ιών), (β) τη δράση των αντιβιοτικών και (γ) τα αίτια ανάπτυξης της αντοχής των μικροβίων. Οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες μέσω των οποίων προσεγγίζουν και αναλύουν το ζήτημα από διαφορετικές κατευθύνσεις (βιολογική, φαρμακοχημική, οικονομικό-κοινωνικό-πολιτική).

3. Ρομποτική: Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής, οι μαθητές θα αναπτύξουν μια ρομποτική κατασκευή. Το ρομπότ αυτό θα είναι εξοπλισμένο με διάφορους αισθητήρες και μικροεπεξεργαστή ο οποίος του επιτρέπει να εντοπίζει στοιχεία από το περιβάλλον του. Οι μαθητές, αφού συναρμολογήσουν τα μηχανικά και ηλεκτρονικά του μέρη, θα μπορούν να το προγραμματίσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, ώστε το ρομπότ να εκτελεί διάφορες κινήσεις ή άλλες εργασίες.

4. Ανάπτυξη ικανοτήτων οπτικής επικοινωνίας (graphicacydevelopment): Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στην οπτική επικοινωνία, με στόχο να προσδιορίσουν αν αυτές έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα φυσικά ή μέσω διδασκαλίας. Η ενότητα θα επικεντρωθεί σε μια σειρά από διαφορετικά στοιχεία οπτικής επικοινωνίας, όπως το σχέδιο ζωής (life drawing), τεχνικό σχέδιο, διαγράμματα και χάρτες.

5. Αισθητήρες-Ελεύθερη Πτώση (bungeejumping): Οι μαθητές θα μελετήσουν το φαινόμενο της ελεύθερης πτώσης και θα εστιάσουν στην περίπτωση της ελεύθερης πτώσης με σχοινί (bungee jumping). Θα καθοδηγηθούν να συλλέξουν δεδομένα, μέσα από μετρήσεις με τη χρήση αισθητήρων, και να τα επεξεργαστούν για να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν την επίδραση διάφορων παραγόντων που επηρεάζουν την κίνηση της ελεύθερης πτώσης με σχοινί, όπως, για παράδειγμα, το βάρος του ανθρώπου, η ελαστικότητα του σχοινιού και το ύψος από το οποίο αρχίζει η πτώση. Mε τη βοήθεια συγκεκριμένου λογισμικού, θα κατασκευάσουν ένα μοντέλο που θα περιγράφει μαθηματικά το φαινόμενο, και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διατύπωση προβλέψεων για τις κατάλληλες τιμές που πρέπει να έχουν αυτοί οι παράγοντες, ώστε η πτώση να έχει εκτεταμένη διάρκεια αλλά ταυτόχρονα να είναι ασφαλής.

Η αίτηση στο πιο κάτω έγγραφο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164