Κανείς εκπαιδευτικός από όσους ήδη εργάζονται δεν θα πρέπει να θυματοποιηθεί


ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΙΠΛΑΡΟΥ*   
Η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, όπως συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη θα είναι μεγάλης σημασίας για την έξοδο από την ύφεση και την άρση του αδιεξόδου. Η Κύπρος σήμερα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, τομές και αλλαγές που θα δώσουν ένα πραγματικό πρότυπο ανάπτυξης και δημιουργίας.

     Καλούμαστε να πράξουμε μέσα σε μερικούς μήνες όλα όσα δεν έγιναν δεκαετίες πριν. Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να μη χαριστούμε στη διαφθορά. 

      Μέσα στο πλαίσιο αυτό, βάση και προϋπόθεση για ένα στέρεο και υγιές αύριο είναι ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει με κορωνίδα την αναβάθμιση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Μια προσπάθεια η οποία  έχει προκαλέσει, ως αναμενόταν άλλωστε, σωρεία αντιπαραθέσεων και συζητήσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό είναι όμως και το ζητούμενο σε κάθε διαδικασία μεταρρύθμισης, προκειμένου αμφότερες πλευρές να καταλήξουν στο αποτέλεσμα το οποίο θα είναι προς όφελος, όχι των οποιοδήποτε κατεστημένων αλλά προς όφελος της ίδιας της εκπαίδευσης.   

      Επαναλαμβάνω με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι: σωστό και επιβεβλημένο πρέπει να είναι η εξαίρεση, όλων των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα προ-υπηρεσιακής κατάρτισης  και όταν μονιμοποιηθούν, κατά βαθμίδα και κατά ειδικότητα, όσοι υπηρετούν επί σύμβαση, τότε να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι τροποποιήσεις του νέου σχεδίου. Κανείς απ´ όσους ήδη εργάζονται δεν θα πρέπει να θυματοποιηθεί.    

  Κοινή θέση όλων αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του καταλόγου διοριστέων. Αυτή η θέση ας αποτελέσει οδοδείκτη σε  ένα κράτος όπου θα έχουν ευκαιρίες οι νέοι χωρίς να αδικούνται οι παλιοί.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη με οδηγίες του οποίου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες ο διάλογος του Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. 

   Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ένα νέο σχέδιο διορισμού, στόχος του οποίου δε θα είναι μόνο η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και η ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτό άλλωστε είναι το χρέος όλων μας προς τις επόμενες γενιές.

    Αν όλοι μαζί, κάνουμε πράξη όλα όσα δηλώνουμε, τότε σίγουρα τα γεγονότα δε θα μας προλάβουν όπως έγινε άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο χώρος της Παιδείας πρέπει να μείνει μακριά από τις οποιεσδήποτε αχρείαστες αντιπαραθέσεις και όλοι ενώνοντας δυνάμεις να συμβάλουμε για τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Θα έρθουν καλύτερες μέρες αν όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη, όλα όσα μας χωρίζουν γιατί σίγουρα αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Αν παραδεχτούμε τα λάθη μας και αν αποφασίσουμε να πάρουμε αυτό τον τόπο πιο μπροστά. Η κοινωνία των Πολιτών ας δείχνει τον δρόμο ας μη φανούμε κατώτεροι ακολουθώντας μονοπάτια δύσβατα. Μονοπάτια λαϊκισμού και αδιεξόδου.

*Από την ομιλία του βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλους της Επιτροπής Παιδείας στη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162