Καταγγελίες στη Βουλή, γονιών με παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης για προβλήματα και ελλείψεις


ΚΥΠΕ- Έντονες ανησυχίες εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης για προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, στέρηση του δικαιώματος των παιδιών τους για πρόσβαση στην ενιαία εκπαίδευση και έλλειψη συνοδών.
Αντιπροσωπεία γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής Παιδείας με εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, κατά την οποία έγινε ενημέρωση όσον αφορά τις προκαταρκτικές τους εισηγήσεις σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Με δηλώσεις τους οι γονείς ζήτησαν την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας μέχρι την υιοθέτηση νέας, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος των παιδιών τους για ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.
«Εμείς ζητούμε μέχρι να εφαρμοστεί η νέα πολιτική, να εφαρμόζεται τουλάχιστον η νομοθεσία που έχουμε σήμερα» δήλωσε εκ μέρους των γονέων, η Γιούλα Πιτσιάλη αντιπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων.
Οι γονείς κατήγγειλαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών στα οποία στερείται η πρόσβαση στην ενιαία εκπαίδευση και στην εξατομικευμένη στήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.
«Από τα είκοσι παράπονα που είχαμε δώσει στο Υπουργείο πολύ λίγα έχουν λυθεί. Έχουμε παιδιά ακόμα που είναι σπίτι τους, περιμένοντας την έγκριση κάποιας ομάδας αξιολόγησης για να τους επιτρέψει την είσοδο στην τάξη. Αυτό είναι παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματός τους σε φοίτηση και πρόσβαση στην ενιαία εκπαίδευση. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν και να συμμετέχουν στη σχολική κοινότητα» σημείωσε η κ. Πιτσιάλη.
«Αυτό είναι πολύ βίαιο. Να αποφασίζει κάποιος εάν ένα παιδί είναι ή δεν είναι εκπαιδεύσιμο γιατί δεν έχει τις δομές η τάξη ή το σχολείο να το στηρίξει. Αυτό δεν αφορά το γονιό ή το παιδί. Το παιδί έχει δικαίωμα να μπει στην τάξη με τις παροχές που χρειάζεται, τις εύλογες προσαρμογές, για να μπορέσει να εκπαιδευτεί ισότιμα. Αυτό είναι το αίτημά μας» είπε.
Πατέρας ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια ζητά σχολικό συνοδό για το παιδί του, έχει πάρει δύο αρνητικές απαντήσεις και έχει υποβάλει ένσταση. «Είναι παρά πολλές οι ελλείψεις» είπε, και έκανε έκκληση να διορθωθούν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν.
«Τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και ένα μήνα και το δικό μας το παιδί βρίσκεται ακόμα στο σπίτι. Περιμένουμε απόφαση από το Υπουργείο για να του παραχωρήσουν συνοδό για να μπορέσει να φοιτήσει στην ενιαία εκπαίδευση» ανέφερε μια άλλη μητέρα, προσθέτοντας ότι το παιδί της διαμαρτύρεται καθημερινά επειδή δεν μπορεί να πάει στο σχολείο.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων θα συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας με φορείς και οργανώσεις, για διαβούλευση επί των εισηγήσεων που υπέβαλαν οι εμπειρογνώμονες.
Η κ. Πιτσιάλη είπε ότι η πρόταση των εμπειρογνωμόνων έχει αρκετά καλά σημεία που βρίσκουν σύμφωνους τους γονείς, ωστόσο επεσήμανε ότι περιέχει στοιχεία που περιλαμβάνονται και στην υφιστάμενη νομοθεσία, όπως η έγκαιρη και σωστή αξιολόγηση, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται. «Άρα δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά εφαρμογής της νομοθεσίας. Οι παροχές που δίνονται είναι βάσει οικονομικών προϋπολογισμών. Άρα εάν ξεκινάς από το οικονομικό κομμάτι ποτέ η βοήθεια που πρέπει να δώσεις δεν θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










272