Κίνδυνος για τα ιστορικά σχολεία της Λευκωσίας


Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία διάσωσής τους

«Ένας ορατός κίνδυνος προβάλλει απειλητικός για τα ιστορικότερα σχολεία όχι μόνο της Λευκωσίας, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Πρόκειται για το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα δημοτικά σχολεία Φανερωμένης, Αγίου Κασσιανού, Ελενείου, Αγίου Αντωνίου και το Νηπια- γωγείο Φανερωμένης. Σχολεία με ιστορική παράδοση, τεράστια προσφορά και μοναδική αίγλη».

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία περιοδική  έκδοση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας «Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ» .

Σύμφωνα με το αφιέρωμα:     

«Όσοι μαθητές φοίτησαν στα σχολεία αυτά έχουν δείξει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους για όσα απεκόμισαν από την εκεί φοίτησή τους. Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι των σχολείων αυτών που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της

κοινωνικής μας ζωής.

Σήμερα τα σχολεία αυτά, με τη συνεχή αποψίλωσή τους κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν και μοιραία να κλείσουν. Αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να υποστεί η εκπαίδευσή μας.

Αν αυτά τα σχολεία παύσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι σαν να τερματίζεται μια τεράστια σε αξία ιστορική διαδρομή. Θα είναι

ένα σφάλμα και ένα στίγμα που θα μας ακολουθεί πάντοτε.

Κι αν δεν προληφθεί αυτός ο κίνδυνος όλοι θα είμαστε υπόλογοι στην ιστορία.

Έχοντας υπόψη της αυτά, η Σχολική Εφορεία καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να  αποσωβηθεί ο κίνδυνος.

Εκπονεί σχέδια για να είναι σε θέση τα σχολεία αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν και να συντηρηθεί η ιστορία τους. Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας για να συντηρήσει μια μεγάλη παράδοση και μια ιστορική πραγματικότητα θα πρέπει να τύχει συμπαράστασης και από όλους τους κοινωνικούς φορείς έτσι ώστε η προσπάθεια να καρποφορήσει.

Όχι ως ανάγκη αλλά πιότερο ως χρέος προς τον εαυτό μας και την ιστορία μας»
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


115