Κίνηση Καθηγητών Αλλαγή: Οι τέως Κυβερνώντες άφησαν στην παιδεία ότι άφησε και η έκρηξη στο Μαρί


Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» με ανακοίνωσή της θεωρεί ότι οι επισημάνσεις της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την παιδεία μας είναι ορθότατες και εκφράζουν την αγωνία του Κυπριακού Ελληνισμού για την πορεία της. Είναι επισημάνσεις που εδώ και χρόνια διατυπώνει η «ΑΛΛΑΓΗ».

Και συνεχίζει:

«Πράγματι η πενταετής διακυβέρνηση του τόπου από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ οδήγησε την παιδεία μας σε μια σειρά από στρεβλώσεις και μια σαφέστατη προσπάθεια κυπροποίησής της και αφαίρεσης από αυτή, μεθοδικά και σταδιακά, του ελληνικού χαρακτήρα της.

Ενδεικτικά και επιγραμματικά να αναφέρουμε τα εξής:

  • Υποβαθμίστηκε η διδασκαλία της κοινής Νεοελληνικής. Στο Δημοτικό Σχολείο περιορίστηκαν σημαντικές ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας
  • Επιχειρήθηκε να αναχθεί η κυπριακή διάλεκτος σε γλωσσικό κώδικα που θα χρησιμοποιείτο στην Εκπαίδευση
  • Το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το μάθημα της «Λογοτεχνίας»
  • Εκπαραθυρώθηκαν βιβλία τα οποία αποστέλλονταν από την Ελλάδα (πχ. της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Βιολογίας κλπ)
  • Σχεδιάστηκε η κατάργηση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας από την Α΄ Λυκείου
  • Εξέδωσαν για την Α΄ Γυμνασίου ένα απαράδεκτο «διδακτικό» εγχειρίδιο για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο υποχρεώθηκε ακόμη και ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού να το αποσύρει

Θα μπορούσαν να καταγραφούν πολλά στις στρεβλώσεις που επέβαλε η προηγούμενη διακυβέρνηση. Περίπου κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι τέως Κυβερνώντες άφησαν στην παιδεία ότι άφησε και η έκρηξη στο Μαρί. Αντί για Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση πέτυχαν, δυστυχώς για το τόπο μας, την απορρύθμιση της παιδείας μας.

Ως «ΑΛΛΑΓΗ» καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στην άμεση άρση όλων των στρεβλώσεων της προηγούμενης πενταετίας στην παιδεία μας. Ήδη ο κ. Κενεβέζος έχει δείξει θετικά δείγματα, όπως διορθωτικές παρεμβάσεις στη διδασκαλία της κοινής Νεοελληνικής στο Γυμνάσιο. Σίγουρα αναμένονται πολλά ακόμα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έχει συνειδητοποιήσει τι έχει παραλάβει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167