ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Επιδεινώθηκε το Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα


Ιστορικά ψηλές τιμές του Δείκτη Οικ. Συγκυρίας το 2017 
   Επιδείνωση παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2017 το οικονομικό κλίμα, παρά τις ιστορικά ψηλές τιμές που κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, αντικατοπτρίζοντας την ισχυροποίηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, «οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο αναμένεται να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα».
 
Σημειώνει ότι «το 2017, ο ΔΟΣ ανήλθε τις 116,8 μονάδες από 110,4 το 2016, κυρίως λόγω του άλματος του οικονομικού κλίματος στις υπηρεσίες, αλλά και της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση και ανάμεσα στους καταναλωτές».
Αναφορικά με το Δεκέμβριο 2017, σύμφωνα με το ΚΟΕ, «το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2017».
 
Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, σε αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα και ανάμεσα στους καταναλωτές, σημειώνει το ΚΟΕ.
Αναφέρεται επίσης ότι «η χειροτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα λιγότερο ευνοϊκών αξιολογήσεων της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και αναθεώρησης προς τα κάτω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο», ενώ «η οριακή υποχώρηση του κλίματος στις κατασκευές σχετίζεται με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την απασχόληση στον κλάδο το επόμενο τρίμηνο».
 
Συγκριτικά με το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, «οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας καθώς και για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, οδήγησαν σε κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










185