ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Επιταχύνεται περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη 2018


Με ρυθμό 3,6% θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία το 2018 εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του σε σύγκριση με 3,3% του περασμένου Νοεμβρίου.

Όπως εξηγεί το ΚΟΕ, οι προοπτικές που παρουσιάζονται σε αυτό το δελτίο είναι πιο αισιόδοξες συγκριτικά με αυτές στο τεύχος Νοεμβρίου, λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης των στοιχείων για το ΑΕΠ (σταθερές τιμές), κυρίως για την περίοδο 2015 (1ο τρίμηνο) - 2017  (2ο τρίμηνο).
Στην αναβάθμιση των προβλέψεων συνέβαλαν επίσης η συνέχιση της θετικής πορείας εγχώριων δεικτών και το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, προσθέτει το ΚΟΕ.

«Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς κατά  το  2018», αναφέρει το ΚΟΕ στο δελτίο Οικονομικές Προοπτικές.

Το 2017 το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά  3,8%, ενώ η ανάπτυξη κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2018 εκτιμάται σε 3,7% και 3,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ περιλαμβάνουν την σταθερή βελτίωση που καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα σε δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, τα ψηλά επίπεδα εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης, το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον και οι σχετικά χαμηλοί ρυθμοί πληθωρισμού.

Στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης συνεισφέρουν επίσης η βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση, τα χαμηλά επίπεδα δανειστικών επιτοκίων, η αύξηση των καταθέσεων και η απομόχλευση έχουν, επίσης, συνεισφέρει στη διαμόρφωση αισιόδοξων προβλέψεων.

Οι κίνδυνοι για  χαμηλότερη από την προβλεπόμενη επίδοση της οικονομίας, αφορούν στην  αργή πρόοδο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων  δανείων, την αναποτελεσματική  επίλυση προβληματικών δανείων και την απουσία δυναμικής στην ολοκλήρωση παλιών και στην εισαγωγή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτοί οι κίνδυνοι οι οποίοι πηγάζουν από τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και από  το ψηλό δημόσιο χρέος, αναφέρεται, ενδέχεται να περιορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης υπονομεύοντας  την οικονομική εμπιστοσύνη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Κίνδυνοι  που  πηγάζουν  από  το  εξωτερικό  περιβάλλον  σχετίζονται  με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit και την υποτίμηση της στερλίνας.

Αντίθετα, ανοδικά μπορεί να επενεργήσουν παράγοντες που σχετίζονται με δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών, καθώς και με καλύτερη οικονομική επίδοση από την αναμενόμενη στην ΕΕ και στη Ρωσία.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


156