Κουρσουμπά: Τα παιδιά να απολαύσουν το αγαθό της εκπαίδευσης


  Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, σε μήνυμά της με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2017-2018, καλεί τα παιδιά να μην αφήσουν το αγαθό της εκπαίδευσης να τα προσπεράσει χωρίς να απολαύσουν τη μελωδία της μάθησης, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες χώρες αυτό το αγαθό δεν προσφέρεται στα παιδιά.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατοχυρώνει σε κάθε παιδί το δικαίωμα σε παιδοκεντρική εκπαίδευση, κι επισημαίνει ότι «η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει μέσα από την εκπαίδευση τέτοια εφόδια, ώστε το κάθε παιδί να αναπτύσσεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για να είναι ικανό να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, έχει την υποχρέωση να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση που θα μεγιστοποιεί την ικανότητα του παιδιού να συμμετέχει υπεύθυνα και εξ’ ολοκλήρου σε μια δημοκρατική κοινωνία, έχει την υποχρέωση να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, σεβόμενη την αξιοπρέπεια του καθενός ξεχωριστά».
Επίσης, αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες τα παιδιά στρατολογούνται, απομονώνονται λόγω αναπηρίας, είναι υποχρεωμένα να εργάζονται ή δεν έχουν σχολείο στην περιοχή τους, σημειώνοντας ότι «ακόμη και στη δική μας χώρα υπάρχουν παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν νωρίς το σχολείο, προκειμένου να εργαστούν και να υποστηρίξουν την οικογένειά τους οικονομικά».
«Ανήκετε στην ομάδα των παιδιών που μπορούν να απολαμβάνουν το αγαθό της εκπαίδευσης. Μην αφήσετε να σας προσπεράσει, χωρίς να απολαύσετε τη μελωδία της μάθησης. Εξαντλήστε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να αποκτήστε γνώσεις και να χτίσετε δεξιότητες. Κάντε ερωτήσεις, αμφισβητήστε βεβαιότητες, διαμορφώστε και εκφράστε τις απόψεις σας. Αντλήστε όσα περισσότερα μπορείτε, μέσα από τη μελέτη, την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις, την ανάγνωση βιβλίων, την ενασχόλησή σας με την τεχνολογία, τις τέχνες και τον αθλητισμό», αναφέρει η κ. Κουρσουμπά προς τα παιδιά.
Επίσης, τα καλεί να αναζητήσουν και να κτίσουν «τις αξίες και στάσεις ζωής που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλετε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας, εδραιωμένης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας κοινωνίας δημοκρατικής που να λειτουργεί σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και δημιουργικότητας. Μιας κοινωνίας που καθρεφτίζει την ψυχή και τα όνειρα των παιδιών».

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


78