Λογοτεχνικές συναντήσεις της Πέμπτης. Τι είναι ο Διαφωτισμός - Ρήγας Φεραίος


Στο πλαίσιο των «Λογοτεχνικών Συναντήσεων της Πέμπτης» που συνδιοργανώνονται από το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Δήμο Στροβόλου και τον  Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις του Καθηγητή Παντελή Βουτουρή με θέμα τον Διαφωτισμό:

15.10.2015 «Τι είναι ο Διαφωτισμός»

22.10.2015 «Ρήγας Φεραίος»

Στην πρώτη από τις διαλέξεις θα επιχειρηθεί μια επισκόπηση του πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου μέσα στο οποίο εκδηλώνεται στην Ευρώπη το κίνημα του Διαφωτισμού. Θα γίνει αναφορά στις βασικές συστατικές θέσεις του Διαφωτισμού, καθώς και στις φιλοσοφικές και πολιτικές παραμέτρους του. Ακολούθως, θα εξεταστεί η απήχηση του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα από τον 17º  αιώνα μέχρι την Ελληνική Επανάσταση.

 

Στη δεύτερη διάλεξη θα γίνει ειδικότερη αναφορά στα έργα του Ελληνικού Διαφωτισμού και τους σημαντικότερους εκπροσώπους του, όπως τον Αδαμάντιο Κοραή. Εκτενέστερα θα συζητηθεί η πολιτική σκέψη του Ρήγα Φεραίου, όπως προκύπτει μέσα από τα έργα του, κυρίως τον «Θούριο» και τη «Νέα Πολιτική Διοίκηση».

Οι Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου (Παλαιό Δημαρχείο), στις 7.45 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










291