Με 40 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον η Βουλή ψήφισε τον νόμο για τις προαγωγές


«Στο παρόν στάδιο υφίστανται 1.652 κενές θέσεις προαγωγής, εκ των οποίων οι 1.575 είναι δυνατό να πληρωθούν»

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 40 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο εξαιρούνται από το 2017 και μετά την απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων και θέσεων προαγωγής, οι θέσεις προαγωγής. Η ισχύουσα απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής να συνεχιστεί επ’ αόριστον
Η Βουλή πριν ψηφίσει το νομοσχέδιο υπερψήφισε τροπολογίες του ΔΗΚΟ, εκ των οποίων, η μία διαλαμβάνει ότι για τις θέσεις πρώτου διορισμού θα συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη διαδικασία με υποβολή αιτιολογικού σημειώματος στον Υπουργό Οικονομικών, έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως υποβολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για έγκριση.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με 45 υπέρ και 6 εναντίον.
Άλλη τροπολογία του ΔΗΚΟ υπερψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον ρυθμίζεται ότι για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής και τις θέσεις προαγωγής, θα ισχύσει νέα διαδικασία εξαίρεσης από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων, με βάση την οποία θα υποβάλλεται αίτημα από την αρμόδια αρχή απευθείας στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για έγκριση ή μη.
Με τροπολογία του ΔΗΚΟ, που ψηφίστηκε με 42 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον διαγράφηκε από το νόμο, η επιφύλαξη βάσει της οποίας απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο αναβάθμιση θέσης, υπό μορφή μετονομασίας, ή και μεταφοράς σε οποιοδήποτε άλλο άρθρο προϋπολογισμού, είτε αυτή συνοδεύεται με αλλαγή μισθολογικής κλίμακας, είτε όχι.
Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναφέρεται ότι στο παρόν στάδιο υφίστανται 1.652 κενές θέσεις προαγωγής, εκ των οποίων οι 1.575 είναι δυνατό να πληρωθούν.
Η Ολομέλεια καταψήφισε με 44 ψήφους εναντίον, 4 υπέρ και μία αποχή, πρόταση νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου με την οποία θα απαγορευόταν η πλήρωση οποιασδήποτε κενής ή κενούμενης θέσης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της περιόδου των έξι
μηνών που προηγείται είτε της διενέργειας βουλευτικών εκλογών είτε των εκλογών προς ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως λέγεται ότι δεν γίνονται προαγωγές ως αποτέλεσμα της πρότασης νόμου, προσθέτοντας ότι ουδέν αναληθέστερο τούτου, καθώς υπάρχει ήδη νομοθεσία σε ισχύ.
Είπε ακόμα πως αφήνεται να νοηθεί ότι η πρόταση νόμου είναι και ο λόγος που δεν πληρώνονται θέσεις στην Αστυνομία και στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά διαστρέβλωση των γεγονότων και πρόσθεσε ότι η Βουλή εφάρμοσε πίεση για την πλήρωση θέσεων στην Αστυνομία και τα νοσοκομεία.
Είπε ακόμα πως με τα σημερινά δεδομένα και ενόψει των προεδρικών θα γίνουν επιλεκτικές προαγωγές και προσλήψεις και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης αφορά προαγωγές και εμπίπτει στις προεκλογικές σκοπιμότητες.
Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας κόβει και ράβει στα μέτρα της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως η οικονομική κρίση και η δανειακή σύμβαση είχαν ως αποτέλεσμα τη νομοθεσία για ελεγχόμενη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα και τον νόμο για απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων.
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ είναι γεφυρωτική πρόταση μεταξύ των προτάσεων της αντιπολίτευσης και των προτάσεων της Κυβέρνησης.
Η Βουλευτής της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου είπε ότι ζητούσαμε μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, πρόσθεσε πως η πρόταση της Κυβέρνηση που τέθηκε ενώπιον της Βουλής δεν διόρθωνε τα προβλήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας και εξέφρασε την άποψη πως πριν τεθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής θα έπρεπε να ρυθμιστεί το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως είναι παιδιά της οικονομικής κρίσης το νομοσχέδιο, και ο νόμος που ισχύει. Προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα για μείωση των δημοσίων υπάλληλων και συγκράτηση του μισθολογίου, είπε ότι γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν παράπλευρα προβλήματα στις δομές, για αυτό και προτείναμε προαγωγές χωρίς ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι ασκείται κριτική για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε με ορθολογισμό τη διακριτική ευχέρεια για το καλό της δημόσια υπηρεσίας, αλλά την έκανε χρήση για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προχώρησε σε αγορά υπηρεσιών αντί σε πρώτους διορισμούς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την αγορά υπηρεσιών και δημιουργούνται ερωτηματικά.
Η αγορά υπηρεσιών από εταιρείες είναι πρώτου μεγέθους στρέβλωση, συνέχισε αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως ενόσω ισχύει το πάγωμα η Κυβέρνηση να κάνει μελέτη και να καταργήσει μη αναγκαίες θέσεις.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι η Κυβέρνηση προτείνει επ΄ αόριστον παγοποίηση των νέων διορισμών ώστε να μην καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις δια βίου.
Πρόσθεσε πως είναι το θέμα των εκτάκτων αορίστου πλέον χρόνου που καλύπτουν τις ανάγκες και δεν μπορείς να τους διώξεις και γίνεται αξιοποίηση του εργαλείου της κινητικότητας.
Εξήγησε ότι είναι διαφορετική η προαγωγή στην πυραμίδα της ιεραρχίας και ανέφερε πως είναι πολύς κόσμος σε χαμηλή κλίμακα που αναμένει 18 χρόνια προαγωγή.
Ο κ. Κουλλάς είπε επίσης πως η αγορά υπηρεσιών, είναι για να μην γίνονται αορίστου χρόνου υπάλληλοι που καλύπτουν περιστασιακές ανάγκες.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι θα δεχθεί ότι πως δεν υπάρχει προεκλογική σκοπιμότητα, όμως, ανέφερε προκύπτει μια αμφισβήτηση στην κοινωνία, που θα ακόμα περισσότερο την ήδη σμπαραλιασμένη αξιοπιστία του συστήματος.
Προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να συγκρατηθούν οι ανάγκες του κράτους, είπε πως ταυτόχρονα σεβόμαστε το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να πάρουν την προαγωγή.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως διαφεύγει το στοιχειώδες και το απλό, ότι δεν έχει διενεργηθεί μελέτη για πραγματικές ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας για μεγαλύτερη απόδοση με το χαμηλότερο κόστος και επιβάλλεται μεταρρύθμιση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από εταιρείες αντί να πληρώσει θέσεις από τον κατάλογο των ανέργων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179