Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Βασίλης Μιχαηλίδης, 100 χρόνια από τον θάνατό του»


Η Μητρόπολη Ταμασού και ο Δήμος Στροβόλου ήταν οι διοργανωτές της  συναυλίας  που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2017, αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη. Στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου παρουσιάστηκε ως μουσικό δρώμενο με τίτλο «Το πρώτο ’δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει»  όλο το εύρος των μελοποιήσεων που έκανε ο κύπριος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Λάρκος Λάρκου στην ποίηση του εθνικού βάρδου της Κύπρου.

Τη συναυλία που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη τίμησε με την παρουσία της  η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Άντρη Αναστασιάδου και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου Αναστασιάδη, η Δήμαρχος του Δήμου Λευκονοίκου, δηλαδή της γενέτειρας του ποιητή, Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη και πολλοί επίσημοι από το κράτος και την εκκλησία. 

Τα τραγούδια σε πανελλήνια γλώσσα (καθαρεύουσα και δημοτική) ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο οι ελλαδίτες τραγουδιστές Βασίλης Λέκκας και Πέτρος Γαϊτάνος, η τραγουδίστρια Atys και ο ίδιος ο συνθέτης. Συνόδευσαν οι ήχοι των βιολιών της ορχήστρας Commandaria υπό τη διεύθυνση του Francis Guy, τα παραδοσιακά όργανα λύρα, νέυ και κανονάκι και τετρανδρία κορυφαίων ψαλτών.

Οι ελληνοκύπριοι ερμηνευτές  Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Μιχάλης Χατζημιχαήλ και Κυριάκος Μαππούρας  χάρισαν ανεπανάληπτες ερμηνείες στην «Ανεράδα» και στην «9η Ιουλίου». Ιδιαίτερη αίσθηση και βαθύτατη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή της 86χρονης ηθοποιού  Έλλης Κυριακίδου, στο μουσικό δρώμενο «Η Χιώτισσα» και του  τουρκοκύπριου πανεπιστημιακού Niyazi Kızılyürek στον ρόλο του Κκιόρογλου, που απέσπασαν παρατεταμένο χειροκρότημα.

Όλα τα κείμενα της συναυλίας ήταν υπό τη φιλολογική εποπτεία του μελετητή του Βασίλη Μιχαηλίδη, Δρος Κυριάκου Ιωάννου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










176