Μεγάλη Παρασκευή για την Κύπρο στο σημερινό Eurogroup


Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει την Τετάρτη πως το ύψος του κυπριακού πακέτου οικονομικής βοήθειας θα είναι κοντά στα €10 δις και κάτω από τα €17 που υπολογιζόταν αρχικά.

Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του Ρόιτερς αναφέρει πως σύμφωνα με πηγές, επίσημοι της ΕΕ και του ΔΝΤ προγραμμάτιζαν να εργαστούν όλο το βράδυ χθες στις Βρυξέλλες με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί.

Το πακέτο, προστίθεται, αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογιών, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, σημειώνεται η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, με επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρου και πιθανή μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με πηγές.

Όπως αναφέρεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του πλαισίου του προγράμματος αυτό θα παρουσιαστεί πριν το μεσημέρι σήμερα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσον το σχέδιο επιτυγχάνει τη σταθερή μείωση του χρέους της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι αυτό είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια και, συγκεκριμένα, στις 1700 ώρα Βρυξελλών θα συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το πακέτο.

Σύμφωνα με επίσημους, που επικαλείται το Ρόιτερς, το καλύτερο που ελπίζεται να επιτευχθεί είναι μια «πολιτική συμφωνία» επί της πρότασης, εφόσον μπορεί να χρειάζονται ακόμη κάποια στοιχεία από τη Ρωσία για να οριστικοποιηθούν οι όροι.

Υπάρχει προγραμματισμός, προστίθεται, για ακόμη μια συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Μόσχα και οι επίσημοι θα έχουν μια πιο συγκεκριμένη αντίληψη για το σχήμα του σχεδίου διάσωσης.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


136