Μήνυμα από την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού με την ευκαιρία του νέου χρόνου


Με την ευκαιρία του νέου χρόνου 2014, η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ελπίδα Κεραυνού απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
Αγαπητές/οί φοιτήτριες και φοιτητές,

Το Πανεπιστήμιο μας ατενίζει το Νέο Έτος με αισιοδοξία, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν. Κάθε νέα αρχή δημιουργεί καινούργιες ελπίδες και προσδοκίες και αναπληρώνει αποθέματα δυνάμεων για αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων.

Το έτος που μας πέρασε, παρουσίασε ιδιαίτερες προκλήσεις, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με συλλογικότητα, ορισμένες με ιδιαίτερη επιτυχία. Μπορέσαμε να διευθετήσουμε το πάγιο ζήτημα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των συναδέλφων ενταγμένων μελών ΔΕΠ. Επιπρόσθετα, στη βάση γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας, έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ανέλιξης/προαγωγής και εκλογής μελών ΔΕΠ που καλύπτονταν από την πρόνοια εξαίρεσης της παγοποίησης που περιλαμβανόταν στο Νόμο του Προϋπολογισμού μας για το 2013. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στους οποίους προσφέρθηκε διορισμός, έχουν αποδεχθεί, και επομένως από το Σεπτέμβριο του 2014 θα υπάρξει νέο αίμα στις τάξεις του ακαδημαϊκού προσωπικού, που είναι πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο μας. Ευελπιστούμε, επίσης, ότι η Βουλή θα υιοθετήσει την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για την αποπαγοποίηση σημαντικού αριθμού άγονων θέσεων έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων διαδικασιών εκλογής, καθώς και της προκήρυξης θέσεων ΔΕΠ. Εγκρίθηκαν επίσης νέα, καινοτόμα προγράμματα σπουδών, καθώς επίσης νέα θεσμικά πλαίσια, π.χ. για αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που αναμφίβολα θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Η αξιοποίηση των σημαντικών νέων ευκαιριών που προσφέρονται μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» καθώς και η παροχή ουσιαστικών κινήτρων προς τους ερευνητές, είναι θέματα μείζονος σημασίας, τα οποία προωθεί η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Έρευνας, τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους Τμημάτων.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου για το 2013 εμβάσθηκε εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο, και παρόλο ότι εγκρίθηκε το τέλος του Ιουλίου 2013, αξιοποιήθηκε κατά 95%, που αποτελεί την υψηλότερη απορρόφηση στα χρονικά του Πανεπιστημίου, ακόμη και σε απόλυτα ποσά. Αυτό συνιστά μεγάλο επίτευγμα, για το οποίο εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς την Προϊστάμενη και τα Μέλη της Υπηρεσίας Οικονομικών που κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν ένα «τιτάνιο» έργο κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ευχαριστίες φυσικά απευθύνονται στον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και τον Εκτελούντα Καθήκοντα ΔΔΟ για τη συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση κατά τους τελευταίους μήνες όλων των ζητημάτων που άπτονταν του Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, και της άμεσης αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων που προέκυπταν. Ο τελικός Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου για το 2014 θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, και ευχαριστώ θερμά τον Αντιπρύτανη και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προσωπικού για τον απεριόριστο χρόνο που έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα για την διεκπεραίωση της θεμελιώδους προεργασίας που απαιτείται, έτσι ώστε να μπορεί η Σύγκλητος και το Συμβούλιο να λαμβάνουν με απόλυτα πληροφορημένο τρόπο τις σχετικές αποφάσεις.

Κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, μαζί με τους Κοσμήτορες της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας και της Πολυτεχνικής Σχολής των δύο Πανεπιστημίων αντίστοιχα, είχαμε συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε με ιδιαίτερα εποικοδομητικό τρόπο, τις συνεργασίες και από κοινού ενέργειες σε μια κοινή πορεία πλεύσης των δύο Πανεπιστημίων, τόσο σε σχέση με τις εν λόγω Σχολές, όσο και ευρύτερα. Οι θέσεις αρχής των δύο Πανεπιστημίων έχουν ήδη κωδικοποιηθεί και θα αποσταλούν στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού με κοινοποίηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Εφαρμόζοντας τη νέα νομοθεσία αναφορικά με τη συγκρότηση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, νέα εξωτερικά μέλη, σε ένα εικοσαμελές πλέον Σώμα. Αύριο η Σύγκλητος, στη βάση καθαρά αξιοκρατικών κριτηρίων, θα διαμορφώσει πρόταση που θα διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τη νέα ηγεσία του Συμβουλίου. Η διαβούλευση με τη Σύγκλητο που προνοεί η νέα νομοθεσία έχει ιδιαίτερη θεσμική σημασία, διότι σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και συνεργασία ανάμεσα στα δύο ανώτατα σώματα διοίκησης του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους όλων μας, τις θερμότατες μας ευχαριστίες προς τα απερχόμενα μέλη του Συμβουλίου, τους κύριους Τώνη Αντωνίου, Θέμο Δημητρίου και Χρίστο Ευθυβούλου, για το σημαντικότατο έργο που έχουν προσφέρει κατά τα πρώτα δύο κρίσιμα χρόνια, της μετά-αυτονόμησης εποχής του Πανεπιστημίου, και να ευχηθώ ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί από άλλες επάλξεις. Παράλληλα, καλωσορίζω τα νέα μέλη του Συμβουλίου, με τα οποία προσβλέπουμε σε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία. Σε σχέση με τα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι από το ΤΕΠΑΚ έχουν διοριστεί στα νέα ΔΣ. Αυτό αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της αξίας του Πανεπιστημίου μας από την κοινωνία της Κύπρου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που έχουν διοριστεί και ευχές για κάθε επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει η Έκθεση Πεπραγμένων του Πανεπιστημίου για το 2013 στην οποία καταγράφεται όλη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τον χρόνο που μας πέρασε. Μετά την έκδοσή της θα έχουμε τις καθιερωμένες γενικές συνελεύσεις του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού για να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας και να επαναβεβαιώσουμε /επανατοποθετήσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Ελπίζω σύντομα να ολοκληρώσω και τις επιμέρους επισκέψεις μου στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες. Λόγω των πιεστικών καταστάσεων που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν οι επισκέψεις αυτές εντός του 2013.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ όπως εντός του 2014 κάνουμε σημαντικά βήματα προς επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, για τη δημιουργία εντός της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας ενός περιβάλλοντος όπου ο καθένας να αισθάνεται ότι μπορεί να εργαστεί και να αναπτυχθεί στο δικό του τομέα δραστηριοτήτων και στόχων (και να κριθεί με βάση την αξία του) και ταυτόχρονα όλοι να μοιράζονται το ίδιο ισχυρό κοινοτικό πνεύμα και την ίδια εκτίμηση για ποιότητα και τη συνεχή βελτίωσή της χωρίς να παρεμποδίζεται η προσωπική αυτονομία και δημιουργικότητα.

Εύχομαι επίσης, όπως καταστεί η παρουσία του Πανεπιστημίου σε τοπικό, εθνικό, και περιφερειακό, καθώς και στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, πολύ πιο αισθητή, με ακόμη πιο ισχυρό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μια νέα, δημιουργική αρχή, κτίζοντας ευκαιρίες και αξιοποιώντας τις σημαντικές νέες ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας στο πλαίσιο του «Ορίζοντα 2020», οικοδομώντας έτσι το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου μας, ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό του πρόσωπο.

Με τις θερμότατες μου ευχές για ένα νέο έτος γεμάτο κατακτήσεις, επιτυχίες και παραγωγικές προκλήσεις, πάντοτε με υγεία και ευτυχία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138