Moody’s Στο 50% η πιθανότητα κουρέματος του κυπριακού χρέους, το οποίο θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ


Στο 50% ανέρχεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η πιθανότητα οι κυπριακές αρχές, λόγω του αναμενόμενου υψηλού μεγέθους του δημόσιου χρέους, που αναμένεται να ανέλθει πέρα του 154% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, να υποχρεωθούν τελικά να αναζητήσουν και άλλους τρόπους για μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του "κουρέματος" (PSI).

Ανακοινώνοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από το B3 σε Caa3, ο οίκος εκτιμά ότι λόγω των αλλαγών που προχώρησε στις προβλέψεις και στις παραδοχές του για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα είναι πιθανό να ωθήσουν το δημόσιο χρέος έναντι του ΑΕΠ στο 150% το 2013 - το οποίο θα είναι, όπως σημειώνει, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στο σύνολο των χωρών που αξιολογεί ο οίκος.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον οίκο, τα επίπεδα αυτά του δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, φθάνοντας πέρα από το 154% μέχρι το 2015, εν όψει της αβεβαιότητας σχετικά με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των κινδύνων υλοποίησης που αντιμετωπίζει σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, με δεδομένο το αβέβαιο βάθος και μέγεθος της οικονομικής ύφεσης.

Ο οίκος αναφέρει ότι η επικαιροποιημένη ανάλυση των τεστ αντοχής των τραπεζών δείχνει ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες είναι μεγαλύτερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν και σε συνδυασμό με τις πιθανές ανάγκες του συνεργατικού τομέα, μεταφράζεται σε κόστος ανακεφαλαιοποίησης περίπου 10 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με πάνω από το 50% του ΑΕΠ. Προσθέτει ότι η εκτίμηση αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον, σημειώνει ότι με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να προβεί σε περαιτέρω αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης, με δεδομένη την συνεχιζόμενη ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, όπως αυτή αντανακλάται στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 26% το Σεπτέμβριο του 2012 από 19% το Μάρτιο του 2012.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των προβλέψεων του για τα επίπεδα του χρέους έχει με τη σειρά της αυξήσει την πιθανότητα στάσης πληρωμών, δεδομένου ότι τα επίπεδα του χρέους αυτού του μεγέθους είναι απίθανο να είναι βιώσιμα για μια μικρή χώρα με αναμενόμενη πολύ χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Οι Moody’s αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για αποφυγή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) σε μια μείωση κρατικού χρέους




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










121