Ναι στην αλλαγή του συστήματος διορισμού από την ΟΛΤΕΚ


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΥ*  

Η ΟΛΤΕΚ είναι η πρώτη και μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση που όχι μόνο αποδέχεται την άμεση αλλαγή του συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση και ζήτησε μάλιστα να προχωρήσει η διαδικασία στην Τεχνική Εκπαίδευση ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση (Ετσι και αλλοιώς στη Δημοτική Εκπαίδευση η εκτίμηση μας είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη αλλαγής του συστήματος).

Προτείνει μάλιστα και το δικό της σύστημα, το οποίο είναι πιο λειτουργικό και πολύ πιο οικονομικό στην εφαρμογή του, από αυτό που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση της ΟΛΤΕΚ διαφοροποιείται και πλεονεκτεί, της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας στα πιο κάτω σημεία:

  1. 1.     Κατοχυρώνει τους συμβασιούχους, τους εκτάκτους και όσους συμπλήρωσαν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.
  2. 2.     Διατηρεί το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο συνεχίζει να προσφέρεται αναβαθμισμένο.
  3. 3.     Κατοχυρώνει τη γραπτή βαθμολογία των εξετάσεων του Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, σαν το βασικό κριτήριο επιλογής των εκπαιδευτικών και απαλείφει τις εξετάσεις που θέλει να καθιερώσει το Υπουργείο, το κόστος των οποίων θα ήταν τεράστιο και τους μόνους που θα εξυπηρετούσε, θα ήταν τους φροντιστηριούχους.
  4. 4.     Κατοχυρώνει την τεχνική πείρα που θεωρείται πολύ σημαντικό προσόν στην Τεχνική Εκπαίδευση.
  5. 5.     Κατοχυρώνει μόνο τα επιπρόσθετα προσόντα σε συναφείς κλάδους, αγνοόντας όσα αφορούν μη συναφείς κλάδου.

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού είναι να επαναλειτουργήσει το υφιστάμενο σύστημα.  Θα πρέπει δηλαδή να προχωρήσει η Βουλή άμεσα, στην αποπαγοποίηση των προαγωγών και των μονιμοποιήσεων.  

Να γίνουν οι προαγωγές, να καλυφθεί σημαντικός αριθμός των οργανικών θέσεων και στη συνέχεια και αφού ετοιμαστεί μελέτη για το πόσες οργανικές θέσεις είναι απαραίτητες, σε ποιες κλίμακες και σε ποιους κλάδους, να γίνει νέα διαδικασία κάλυψης των υπολοίπων οργανικών θέσεων.  Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται σημαντικός αριθμός συμβασιούχων. Οι υπόλοιποι θα κατοχυρωθούν μέσα από τη λειτουργία του νέου συστήματος.

 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  1. 1.    Αποπαγοποίηση από τη Βουλή των νόμων για προαγωγές και μονιμοποιήσεις
  2. 2.    Πλήρωση θέσεων προαγωγής και σημαντικού αριθμού οργανικών θέσεων, από τις 80 περιπου που παραμένουν κενές.
  3. 3.    Κατάργηση υφιστάμενου καταλόγου και δημιουργία νέου καταλόγου (μεταβατικός κατάλογος) στον οποίο περιλαμβάνονται μόνο οι συμβασιούχοι, οι έκτακτοι και όσοι συμπλήρωσαν την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση.
  4. 4.    Εξάντληση μεταβατικού καταλόγου
  5. 5.    Δημιουργία νέου καταλόγου (κατάλογος Β) στον οποίο έχουν δικαίωμα εγγραφής όσοι κατέχουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα.  Μοριοδοτούνται, η εκπαιδευτική πείρα, τα πρόσθετα προσόντα, η θητεία στην Εθνική Φρουρά, η τεχνική πείρα και η ημερομηνία κατάθεσης πτυχίου στην ΕΕΥ
  6. 6.    Επιλογή από τον κατάλογο αυτό, αριθμού εκπαιδευτικών οι οποίοι με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες διορισμού την επόμενη διετία, θα κληθούν για Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση.
  7. 7.    Παρακολούθηση Προγράμματος Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης από όσους έχουν κληθεί.
  8. 8.    Ολοκλήρωση Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και εξετάσεις.
  9. 9.    Δημιουργία επετηρίδας διορισίμων εκπαιδευτικών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Α. ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προαγωγών και την πλήρωση σημαντικού αριθμού οργανικών θέσεων, οι σημερινοί κατάλογοι διοριστέων καταργούνται και στη θέση τους δημιουργούνται νέοι κατάλογοι (μεταβατικοί), οι οποίοι περιλαμβάνουν μόνο όσους έχουν διοριστεί ένα τουλάχιστον πλήρη χρόνο, είτε σαν συμβασιούχοι, είτε σαν έκτακτοι (ανεξάρτητα αν υπηρετούν φέτος), καθώς και όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση.

Ουσιαστικά δημιουργούνται πέντε κατηγορίες εκπαιδευτικών με την πιο κάτω σειρά προτεραιότητας:

  1. 1.     Συμβασιούχοι που υπηρετούν φέτος3.     Άτομα που έχουν συμπληρώσει την Προϋπηρεσιακή τους Κατάρτιση και διαθέτουν υπηρεσία σε δημόσιο σχολείο τουλάχιστον ενός πλήρους έτους
    1. 2.     Έκτακτοι που υπηρετούν φέτος
  2. 4.     Άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει την Προϋπηρεσιακή τους Κατάρτιση, αλλά διαθέτουν υπηρεσία σε δημόσιο σχολείο τουλάχιστον ενός πλήρους έτους
  3. 5.     Άτομα που έχουν συμπληρώσει την Προϋπηρεσιακή τους Κατάρτιση χωρίς υπηρεσία σε δημόσιο σχολείο

Η κατάταξη σε κάθε μια από τις πέντε αυτές κατηγορίες γίνεται με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο υπηρεσίας.  Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η θέση στον σημερινό κατάλογο διοριστέων.  Νοείται ότι όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση θα κληθούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Β.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ – ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Δημιουργείται νέος κατάλογος διορισίμων (κατάλογος Β) στον οποίο έχουν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι κάτοχοι πτυχίου σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας. Τα κριτήρια κατάταξης στο νέο κατάλογο είναι τα ακόλουθα: Εκπαιδευτική προϋπηρεσία, πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μόνο σε συναφείς τομείς), υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά, πείρα σε συναφείς τομείς στην ειδικότητα και έτος κατάθεσης πτυχίου στην ΕΕΥ.

Από τον πιο πάνω κατάλογο, το Υπουργείο Παιδείας με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες διορισμού την επόμενη διετία, καλεί για Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση αριθμό εκπαιδευτικών.

Γ.  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης παραμένει στην ευθύνη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και συνεχίζει να προσφέρεται όπως σήμερα.  Όσοι εκπαιδευτικοί ολοκληρώσουν με επιτυχία την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση και τις εξετάσεις, κατατάσσονται σε επετηρίδα με βάση το βαθμό των εξετάσεων.  Από την επετηρίδα αυτή διορίζονται οι εκπαιδευτικοί.

*Αντιπρόεδρος ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147