Νέα επιστολή Γ. Ελεγκτή προς Καδή για τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών Μέσης


Στην ΕΕ είναι κατά μεσο όρο 700 ώρες ενώ στην Κύπρο 450-500, εξαιρουμένων μάλιστα των απαλλαγών
Αναφερόμαστε στην προς εσάς επιστολή μας ημερ. 11.5.2016 και σε δημόσιες δηλώσεις σας σχετικά με τη διεξαγωγή ανεξάρτητης επιστημονικής μελέτης από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό, πέραν της γνωμάτευσης που ζητήσατε για τη σύννομη διευθέτηση των όποιων ρυθμίσεων τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι χρειάζονται σχετικά με τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας, και επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
(α) Η εν λόγω μελέτη θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να καλύψει τόσο τη Δημοτική όσο και τη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο, να λάβει υπόψη ανεξάρτητες μελέτες που ήδη υπάρχουν για το θέμα, και να ασχοληθεί με όλες τις παραμέτρους που αφορούν υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη δημόσια παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τέτοιες παράμετροι είναι σίγουρα, ανάμεσα σε άλλες, οι συνολικές ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών στις χώρες αυτές, οι ώρες διδασκαλίας, οι περίοδοι που τα σχολεία είναι κλειστά, και τα καθήκοντά των εκπαιδευτικών σε κάθε επίπεδο και βαθμίδα, οι «απαλλαγές» και οι σχετικές ανάγκες σε σχέση με τον συνολικό χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών.
(β) Προς κατάδειξη του μεγέθους του προβλήματος στη Μέση Εκπαίδευση, παραπέμπουμε σχετικά, στη μελέτη του Education at a Glance OECD Indicators (2014) (ίδετε επισυνημμένα) για τον χρόνο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο στις 700 ώρες ετησίως, ενώ στην Κύπρο (όπως και στην Ελλάδα) το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε περίπου 450-500 ώρες, εξαιρουμένων μάλιστα των όποιων απαλλαγών. 
Το μέγεθος αυτό για την Κύπρο προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γυμνάσια και λύκεια αρχίζουν μαθήματα περί τις 10 Σεπτεμβρίου, τα οποία τερματίζονται για τα γυμνάσια τέλος Μαΐου, για τις Α’ και Β’ Λυκείου περί τις 13 Μαΐου και για τη Γ’ Λυκείου περί τις 10 Μαΐου. Τα σχολεία παραμένουν, επίσης, κλειστά για 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες το Πάσχα, όπως και κατά τις επίσημες αργίες. Λαμβάνεται υπόψη ως μέσος όρος περιόδων διδασκαλίας, οι 20 περίοδοι εβδομαδιαίως, δηλαδή 15 ώρες.
(γ) Υπενθυμίζουμε, επίσης, προηγούμενες προς εσάς επισημάνσεις μας, όπως σχετικά με την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2013), η οποία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της ΕΕ, και ανεξάρτητες μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα, γεγονός που θορυβεί ιδιαίτερα. Σχετική με το κόστος είναι η Έκθεση «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013, αναφορικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τους Κύπριους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν πολλαπλάσιους μισθούς από τον μέσο όρο στην ΕΕ, αναφορά μας που θα πρέπει να ιδωθεί μόνο ως προς την ανάγκη εξορθολογισμού του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας και όχι για μείωση μισθών.
(δ) Χαρακτηριστικά του προβλήματος είναι επίσης η σύγκριση του συνολικού χρόνου εργασίας των καθηγητών (περίπου 30 ώρες εβδομαδιαίως) σε σχέση με 35 των ευρωπαίων συναδέλφων τους (μία ώρα την ημέρα περισσότερο), στρέβλωση που, αν αρθεί, θα παράσχει τη δυνατότητα περαιτέρω ενασχόλησης των καθηγητών, με άλλο διδακτικό και εξωδιδακτικό έργο, όχι όμως εις βάρος του ήδη μειωμένου διδακτικού χρόνου. 
Η σύγκριση αυτή είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική όταν γίνει ειδικά για τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων, οι οποίοι ασκούν αποκλειστικά και μόνο διοικητικά καθήκοντα (αφού ουδέποτε διδάσκουν) και όμως εργάζονται 30 ώρες εβδομαδιαίως για περίπου 40 εβδομάδες ετησίως, σε αντίθεση με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που επίσης ασκούν διοικητικά καθήκοντα και οι οποίοι εργάζονται 38 ώρες εβδομαδιαίως ολόχρονα (μείον κανονική άδεια και αργίες).
(ε) Επίσης, χρειάζεται να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να παρακολουθείται αυστηρά, ώστε, όπως και εσείς αναφέρατε, εφόσον για το έτος 2017, όπως φαίνεται, ο Προϋπολογισμός δεν θα συμπεριλαμβάνει μέτρα για τη σχετική μεταρρύθμιση και εξορθολογισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση, απαραιτήτως ο Προϋπολογισμός για το έτος 2018 να συμπεριλαμβάνει τα σχετικά μέτρα.
2. Αναμένουμε ότι θα μεριμνήσετε, όπως ο ίδιος έχετε δημόσια εξαγγείλει, ώστε να προωθηθεί άμεσα η διεξαγωγή της εν λόγω ανεξάρτητης μελέτης και ότι η Υπηρεσία μας θα τηρείται πλήρως ενήμερη σε κάθε στάδιο διεξαγωγής και εφαρμογής της.
3. Η παρούσα δίνεται στη δημοσιότητα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος του θέματος και της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών για τις ήδη υφιστάμενες μελέτες που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που για χρόνια αποκρύβεται επιμελώς.

Τα επισυνημμένα, στα πιο κάτω έγγραφα:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










128